Danskerne bliver ældre, og færre bor sammen, når de bliver viet første gang, viser nye tal. Ægteskabet har mistet status og er ikke længere en nødvendighed, mener kønsforsker.

Når brude og gomme siger »ja« til hinanden, er de en del år ældre, end hvad tilfældet var for godt 20 år siden.

Helt præcist er gennemsnitsalderen for førstegangsviede fra 1990 og frem til 2013 steget fra 27,6 år til 32,2 år for kvinder og fra 30,2 år til 34,9 år for mænd, viser nye tal fra Ankestyrelsen. At nygifte kvinder og mænd i dag i gennemsnit er cirka fem år ældre end i 1990, overrasker ikke lektor og kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet.

»Ægteskabet har jo mistet sin helt afgørende status i vores land. Hvor man tidligere giftede sig for at blive forsørget og for overhovedet at have en tilladt seksualitet, er det blevet en mere ceremoniel ting, som man gør for at fejre sig selv. Festliggørelsen af brylluppet er ikke blevet mindre, men det er nødvendigheden af ægteskabet,« forklarer Karen Sjørup.

Ifølge de nye tal fra Ankestyrelsen er danskerne ikke kun blevet ældre, før de får en ring på fingeren. Det er også færre, der bor sammen, når de bliver gift første gang. Mens 18 procent boede hver for sig på vielsesdagen i 2013, gjaldt dette for 14 procent for en generation siden. Denne tendens mener kønsforskeren, at der findes to forklaringer på:

»Vi har en større indvandrergruppe i dag, som måske holder på nogle mere traditionelle forestillinger om, at en kvinde skal være jomfru, når hun bliver gift. Og selvom man har en seksualitet, så er den skjult, og så gifter man sig tilsvarende før, man har boet sammen,« siger hun og tilføjer:

»Dertil bor etniske danskere meget mere for sig selv i dag. Både for piger, drenge, kvinder og mænd er det en måde, man bliver voksen på - altså at man har sin egen bolig, og så kan man have forskellige kærester, og der er ingen umiddelbar årsag til, at man skal opgive sin egen lejlighed, udover hvis man har fået børn og derved gerne vil give børnene et fælles hjem.«

I og med at kvinder er blevet selvstændige og økonomisk uafhængige af mænd, vil det ikke overraske kønsforskeren, hvis aldersgrænsen for førstegangsviede fortsat stiger:

»Nu skal man skal ikke fremmale ægteskabets død, men det er blevet en anden størrelse, end det var før, og derfor kan man godt forestille sig en generel senere ægteskabsalder.«