Prins Henrik er stadig indlagt på Rigshospitalet, efter han sidste søndag blev indlagt med smerter i højre ben. Det er bekymrende, mener førerende hjertelæge.

Prins Henrik skulle lige nu have holdt ferie på regentparrets vinslot i franske Cayx. Men søndag aften i sdste uge blev han indlagt pga. eftervirkninger af en operation i juli, hvor han blev opereret for åreforkalkning i benet, der kan føre til blodprop.

I dag, søndag, oplyste Kongehusets kommunikationsafdeling til BT, at Prins Henrik fortsat er indlagt på Rigshospitalet. Der er intet nyt om prinsens tilstand, lyder det. De kan heller ikke oplyse, om dronningen stadig befinder sig i Frankrig.

Professor i kardiologi og forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason, siger, det er ikke er normalt, at han ikke er blevet udskrevet endnu. Og at det er bekymrende.

»Det er bekymrende, at han ikke er udskrevet endnu. Vi må håbe, at han snart får det bedre, så han kommer hjem. For det er aldrig optimalt at ligge for længe på sygehuset. Men Prins Henrik er i gode hænder hos specialisterne på Rigshospitalet, så der må være god grund til at han fortsat er indlagt,« siger han.

For at behandle åreforkalkningen fik Prinsen i juli måned lavet en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Indgrebet blev udført, fordi prins Henrik led af forsnævringer på pulsårerne i benene - en lidelse, der også er kaldt vindueskiggersyndrom.

Gunnar Gislason tror, at lægerne lige nu er ved at justere hans medicin og sikre, at blodomløbet til benene er tilfredstillende.

»Det vigtigste er at få ham til at komme ud af sengen og få trænet det ben. Det er altafgørende at få gang i blodomløbet og få funktionen tilbage. Hvis han har mange smerter, kan de svært at træne. Så det kan også være det, de er i gang med,« siger Gunnar Gislason og tilføjer, at jo længere tid, der går, jo mere bekymrende er det.

I sidste ende kan den eneste udvej være en amputation af benet.

»Hvis ikke man får blodforsyning nok ned i benet, så kan der komme koldbrand, og det kan være livstruende. Hvis der er en kritisk iltmangel i benet, må man vurdere, om der er noget, der kan gøres, og hvis ikke, kan det i yderste tilfælde være nødvendigt at amputere benet. Det her er jo farligt. Man skal tage det alvorligt,« siger han.

Gunnar Gislason fortæller samtidig, at Prins Henriks 83 år lige nu arbejder mod ham.

»Jo ældre man er, desto sværere er det at komme sig over det. Så det er ret vigtigt med intensiv genoptræning, så man kan få genskabt funktionen i benet, så han kan komme op og gå igen. Det er meget vigtigt. Det tager bare længere tid, når man er gammel,« siger han.

Indlæggelsen kommer blot to uger efter, at prins Henrik 3. august rystede hele den danske andedam, da han via hoffets kommunikationschef, Lene Balleby, bekræftede, at han ikke ønsker at blive stedt til hvile ved siden af dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, når den tid kommer.

Prinsen er nemlig utilfreds med, at han aldrig i livet er blevet officielt ligestillet med sin hustru med titel af kongegemal.