Efter mandagens tragiske knivdrab på bostedet Ringbo i Bagsværd, efterlyser FOA nu en voldshandleplan, der skal være med til at nedbringe volden over for offentligt ansatte.

Der skal laves en landsdækkende handleplan, så man i fremtiden kan forebygge vold mod offentligt ansatte. Sådan lyder meldingen fra FOA tirsdag, dagen efter en SOSU-assistent blev knivdræbt af en bruger på det social-psykiatriske bosted Ringbo i Bagsværd.

»Når vi kigger på den tragiske hændelse i går, er det ikke et enkeltstående tilfælde, selvom det er enkeltstående, at det ender så galt,« siger FOAs forbundsformand, Dennis Kristensen.

»Vi kan se, at antallet af voldstilfælde og trusler om vold er ganske dramatisk, og vi har efterhånden så mange eksempler, at vi nu selvfølgelig skal lære af det, som skete i går,« tilføjer han.

Dennis Kristensen peger på, at tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at andelen af lønmodtagere, der har været udsat vold, er steget fra 3,3 procent i 2005 til 6,1 procent i 2012.

»Jeg synes faktisk, at der er basis for at sige, at vi er nødt til at kigge på hele området, som handler om at arbejde med mennesker. Det er faktisk rigtig mange af de ansatte, som har med mennesker at gøre, der har været udsat for trusler eller direkte vold,« siger Dennis Kristensen.

Ifølge FOA skal en voldshandleplan blandt andet indeholde uddannelse i voldsforebyggelse, så de ansatte kan håndtere og forebygge, at vold opstår. Derudover skal den også indeholde gratis hjælp til ofre for vold og trusler og derudover en national database til registrering af vold.

»Kigger man på tallene, er det faktisk hver tredje SOSUer, som har været udsat for vold inden for de sidste 12 måneder, og det er altså alt for mange. Derfor er der grund til, at vi får de relevante parter, både arbejdsgivere, lønmodtagere, politikere og Arbejdstilsynet, samlet til at vurdere, hvordan vi kan forebygge, at de her voldssituationer opstår eller i hvert fald nedbringe dem markant,« siger Dennis Kristensen.

Han håber nu, at forslaget om en national handleplan kan få politisk opbakning:

»Det her er en udvikling, der er så bekymrende, at vi som samfund er nødsaget til at gøre noget, hvis vi skal kunne se dem, vi beder om at være ansatte i den offentlige sektor, i øjnene,« siger han.