FNs arbejdsmarkedsorganisation ILO mener, at den danske regering gik for langt, da lærerne blev lockoutet i 2013.

Den danske regerings kontroversielle indgreb i lærerkonflikten i 2013 kritiseres af FNs arbejdsmarkedsorganisation ILO, skriver Politiken.

ILO fastslår, at der ikke var tale om frie og åbne forhandlinger, da 100.000 lærere og undervisere skulle have fornyet deres overenskomster. Loven, der ophævede lockouten af lærerne, blev alene drøftet med arbejdsgiverne, ikke med lønmodtagerne. ILO beder derfor om at blive holdt orienteret om forløbet af de offentlige overenskomstforhandlinger.

»Især statslige organer bør afholde sig fra at gribe ind og ændre indholdet af frit indgåede kollektive overenskomster og aftaler,« hedder det i afgørelsen fra ILO, der tæller repræsentanter for arbejdsgivere, lønmodtagere og regeringer.

Danmarks Lærerforening og FTF havde klaget med påstanden om, at regeringen på forhånd havde aftalt med de kommunale og statslige arbejdsgivere, hvad forhandlingerne i 2013 skulle ende med.

Lærerne blev lockoutet og sendt hjem uden løn, da man ikke kunne blive enige om nye arbejdstidsregler. Men ifølge ILO strider hele forløbet strider mod de internationale konventioner, som Danmark selv har tilsluttet sig.