Danske pensionsselskaber investerer i skov som aldrig før. Nu kommer FN og Interpol med en fælles advarsel mod tendensen.

Der er i øjeblikket en voldsom vækst i handlen med illegalt tømmer i verden - og derfor skal vestlige pensionsselskaber ikke investere i skov i ulande, som de er begyndt at gøre i stor stil.

Sådan lyder advarslen fra FN og Interpol i en ny rapport ifølge Politiken. Her kritiserer de to organer, at pensionskasserne er indblandet i investeringer, der meget vel er forbundet med ulovlig tømmerhandel og fordrivelse af lokalbefolkningen i lande som Sydamerika, Afrika og Asien.

- Der er en betydelig risiko for, at danske pensionskasser er med til at finansiere organiseret kriminalitet i de her områder, siger Christian Nellemann, chef for FNs globale udrykningsenhed mod organiseret miljøkriminalitet, til Politiken.

Danske pensionsselskaber har lige nu investeret samlet 15 milliarder kroner i skov i store regnskovsarealer i for eksempel Peru, Brasilien, Panama, Uganda, Mozambique og Cambodja.

Især danske pensionsinvesteringer i Cambodja møder hård kritik.

- Lokalbefolkningen får sjældent noget ud af det og oplever, at de bliver tvangsforflyttet fra deres egne jorder, siger Ida Theilade, seniorforsker på Institut for Skov og Landskab på Københavns Universitet, til avisen.

Pensionskassernes investeringer foregår gennem det danske firma International Woodland Company (IWC), og her afviser man, at der er problemer med skovinvesteringerne. Det gør man også i Lærernes Pensionskasse, der er en af to største danske skovinvestorer, den anden er Sampension.

- Vi er trygge ved den overvågning af de her investeringer, som IWC udøver, siger Paul Brüniche-Olsen, administrerende direktør i Lærernes Pensionskasse, til Politiken.

I rapporten skriver FN og Interpol, at mellem 50 og 90 procent af det tropiske tømmer, som sælges til byggemarkeder i for eksempel Asien, stammer fra ulovlig skovhugst.