BT har fulgt grænsekontrollen i Rødby. 348 er blevet afvist ud af 66.424 kontrollerede siden 4. januar. Flere politikere mener ikke, at det er pengene værd at sende så mange betjente på arbejde ved grænsen.

Børnene græder i kor. En kvinde råber fortvivlet og med tårer i øjnene: »Ikke Danmark. Sverige.«

Senere slår hun ud med armene og råber frustreret til betjentene, der tager hende og børnene med:

»I mishandler dem. I skal beskytte dem!«

Klokken er 16.24, og BT er på Rødbyhavn Station, hvor politiet netop har tjekket de passagerer, som var med toget fra Tyskland, der for små 10 minutter siden er rullet ind i Danmark. På perronen står en ung irakisk mand, der, ligesom kvinden og børnene, ikke har gyldige id-papirer. Bagage har de heller ikke, og nu køres de alle til de røde skurvogne, få minutters gang herfra, hvor de kan vælge mellem at søge asyl i Danmark eller blive sendt tilbage til Tyskland.

Siden regeringen 4. januar indførte grænsekontrol, har betjente i døgndrift kontrolleret ankommende ved grænsen i Rødbyhavn og 14 andre steder i Danmark.

Kvinden, børnene og den unge irakiske mand er de første, som politiet har tilbageholdt denne tirsdag i Rødbyhavn. I alt blev 25 personer - børn som voksne - blev nægtet indrejse i Danmark den dag. Dagen før, 19. januar, var tallet blot seks personer, mens der 9. januar blev afvist det hidtil højeste antal personer, nemlig 44, viser tal fra Rigspolitiet, der ikke offentliggør tallene fra de enkelte grænseovergange. Til og med 20. januar er 348 personer blevet afvist ved grænsen ud af 66.424 kontrollerede.

Ifølge Kim Kliver, politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, har der den seneste tid været et fald i antallet af mennesker, der bliver afvist ved ankomst til Danmark.

»Billedet er meget foranderligt, og det gør det vanskeligt at sige noget om, hvordan en typisk dag ser ud. I løbet af den sidste uge har der været en klart faldende tendens, men man skal være varsom med at trække hovedlinjer ud fra det,« siger Kim Kliver.

I går beskrev BT, at de udsendte betjente bruger mere tid på at spille kort i feriehytter end på at arbejde, fordi betjentene blot må arbejde otte timer om dagen, selv om de er udsendt en uge ad gangen og dermed væk fra deres familier. Ifølge tillidsmanden for Nordsjællands Politi Tom Steffensen betyder den stive ordning, at der skal udstationeres flere betjente fra de enkelte kredse, hvor der derfor er færre til at udføre politiarbejde.

Ikke pengene værd

Hverken Alternativet eller De Radikale mener, at det er pengene værd at omrokere en masse betjente til grænseområderne, mens Socialdemokraterne vil have kortlagt, hvad der præcis bruges af politiressourcer.

»Vi vil gerne se på, om den nuværende indsats kan optimeres, men jeg mangler svar fra justitsministeren om, hvor mange ressourcer der bliver brugt på den midlertidige grænsekontrol, og hvad den har af konsekvenser for andre politiopgaver,« siger partiets retsordfører Trine Bramsen.

Ifølge Jyllands-Posten er der ca. 200 politifolk, der døgnet rundt udfører stikprøvekontrol ved 15 grænseovergange. Men Kim Kliver ønsker ikke at oplyse, hvor mange betjente der hver dag og nat er på arbejde i Rødbyhavn:

»Af politioperative årsager fortæller vi aldrig, hvor mange vi er. Vil tilpasser vores indsats til det efterretningsbillede, vi har, og den situation, vi står overfor. Den kreds, som har ansvaret for opgaven, skal selv levere en betydelig andel betjente. Og det gør vi også i den her sammenhæng,« siger han.

Ved færgelejet i Rødbyhavn bliver ankomne i person- og lastbiler indregistreret i eksempelvis Tyskland, Polen, Holland, Litauen og Danmark tjekket, når de kører i land. Denne tirsdag står op til 10 betjente i kulden og tager imod bilerne ca. hver halve time, hvor de i runde tal bruger ca. 10 til 12 minutter på hver stikprøvekontrol.

Men i de timer, BT besøger stedet, er der ingen i bilerne, som ikke har orden i papirerne. Ifølge betjente, som avisen har talt med, er det en klar tendens her i Rødbyhavn. Udefra set virker det en smule vilkårligt, hvilke biler der bliver standset.

»Det er ofte et spørgsmål om mavefornemmelse. Er der nogle, som ser nervøse ud? Eller kører de i en bil, hvor der kan gemmes mennesker?,« forklarer Kim Dueholm, næstformand for Nordsjællands Politiforening, der netop har været udstationeret for at hjælpe det lokale politi med at udføre grænsekontrollen.

Kvinden, børnene og den irakiske mand, der blev taget i toget fra Tyskland, blev efter en kort sagsbehandling sendt med færgen tilbage til Tyskland. De ønskede ikke at søge asyl i Danmark, da de angiveligt har familie i Sverige.

Det mener de om id-kontrollen