Mashos adoptivforældre fik politibeskyttelse og måtte flytte efter dokumentarfilm. Nu er de igen vendt hjem til huset i Holbæk

Adoptivforældrene Gert og Henriette Vedsegaard blev lagt for had i det meste af Danmark, efter de i sidste måned medvirkede i den hjerteskærende TV2-dokumentar ’Adoptionens pris’.

Parret, der til dagligt bor i Holbæk, blev blandt andet udsat for trusler på flere sociale medier, og allerede dagen efter tv-premieren valgte de at søge hjælp hos politiet. Udsendelsen har haft så store konsekvenser for parret, at de begge har meldt sig syge og midlertidig flyttede fra hjemmet i Holbæk.

Men nu fortæller flere kilder til BT, at adoptivforældrene igen er vendt hjem til huset i Holbæk. Parret, har siden udsendelsen fået krisehjælp af kommunen, og de prøver nu at få en hverdag tilbage.

Parret adopterede i 2008 et søskendepar fra Etiopien, men den ældste, datteren Masho, havde svært ved at falde til, og i dag er det kun sønnen Roba, der bor hos parret, mens Masho er på børnehjem.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Gert og Henriette Vedsegaard. Men bt.dk har været i kontakt med Line Bilenberg, der har stået for alt strategi, lancering- og pressearbejde i forbindelse med ’Adoptionens pris’. Og hun bekræfter, at familien langsomt er ved at vende tilbage til en almindelig hverdag men vil ikke nærmere ind på, om Gert og Henriette Vedsegaard er flyttet hjem til Holbæk igen.

- Det ved du godt, at jeg ikke kan sige. Det, jeg kan sige er, at Henriette og Gert ikke ønsker at udtale sig mere til pressen. De har brug for fred og ro omkring deres familie og ønsker egentlig bare at få deres hverdag tilbage ovenpå nogle heftige uger, siger hun og understreger, at adoptivforældrene har betalt en høj pris for at stå frem, og at det derfor betyder meget for dem, at udsendelsen har sat gang i en større adoptionsdebat. Også på et politisk plan. 

TV2 satser på dokumentar

Den megen omtale af ’Adoptionens Pris’ har også betydet, at TV2 i fremtiden vil satse langt mere på dokumentarfilm. Indtil videre ønsker de ikke at melde ud, om de samtidig vælger at følge historien om Masho.

Heller ikke Line Bilenberg kan svare på, om seerne får lov til at følge Masho og familien. I stedet vil hun gerne svare på, hvorfor hun tror, at udsendelsen har skabt så meget omtale og debat.

- Det er jo sådan, at man kan lave verdens bedste lancerings og pressestrategi, men hvis ikke produktet er godt, så kommer man ikke særlig langt. Katrine W. Kjær har lavet en fantastisk film, som er gået i hjerterne på folk. Samtidig har forarbejdet i forhold til interessenter og presse gjort, at allerede inden film blev vist, havde den en masse omtale og interesse, både fra politisk side og fra diverse interesseorganisationer, som havde lyst til at gå ind i debatten og som havde lyst til at sætte fokus på de etiske og politiske vinkler på det, at adoptere et barn. Tanken med filmen har jo aldrig været at gå imod adoption, men derimod at sætte fokus på om systemet omkring adoption er, som det skal være. Derfor har vi været glade for alle dem, der har bidraget positivt til debatten.