En frodig naturø fyldt med dyreliv, en ø med swimmingpool med sauna i grotter og en sportsø med kajakker, badebroer og svømmeområde – alt sammen midt i Københavns Havn.

Hvis københavnere eller turister vil gå langs kajen fra Sydhavn til Nordhavn, er dette ikke muligt. Vejen bliver afbrudt af firmadomiciler, broer og veje, og ikke mindst af vand, der skal krydses. Derudover er adgangen til vandet i havnen ofte en tre-fire meters lodret kajkant.

Det har fået Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune til at bede arkitektfirmaerne Tredje Natur og PK3 om et visionsoplæg. Et oplæg, der skal gøre den 7,5 kilometer lange vandstrækning mere menneskevenlig, end den er i dag.

Øer havnebad - Tredje Natur/PK3
(klik her for mobilversion af billedgalleri)

- Vi blev af kommunen bedt om oplægget 'Blå Plan' for havnen i 2011, men arbejder videre på strategierne, som vi afleverer i løbet af foråret 2013, fortæller arkitekt og partner i Tredje Natur, Flemming Rafn Thomsen og siger videre:

- Det er et omfattende arbejde, hvor vi kigger på kajkanter, overgange mellem vand og land, og holme og øer, som der er lang tradition for at udvikle i havnen, siger han.

Meget af havnen er i dag fredet, så de to firmaer undersøger, hvad og hvor de kan lave noget om.

- Som det ser ud nu, er der alt for mange sten og alt for lidt grønt. Vi vil skabe plads til mere grønt og adgang til vandet, men samtidig fortælle historien om København i havnerummet. Derfor har vi blandt andet foreslået nogle øer, der ligger forskudt mindst 70 meter fra kajkanterne, så der stadig er plads til en funktionel infrastruktur, hvor de store skibe kan passere, fortæller Flemming Rafn Thomsen.

Det drejer sig blandt andet om fugleøen, der skal være en ø med vild og frodig, grøn natur fyldt med dyreliv. Tanken er, at for eksempel biologer og skoleklasser skal kunne bruge øen til at undersøge natur og dyreliv. En anden ø er pool-øen, hvor der er swimmingpools og saunaer i grotter, som man kan sejle eller bruge små broer til at komme ud til. Et tredje forslag til kommunen er en såkaldt sportsø, hvor der er et stort svømmebassin og rekreationsområde samt kajakker og små sejlbåde, man kan låne. Foran øen og ude i selve havnen vil der være et aflukket område med lange svømmebaner, som man kender dem fra svømmehallen.

'Pragmatisk utopi'

På spørgsmålet om, hvorvidt det er visioner, der kan føres ud i livet, kalder Flemming Rafn Thomsen oplægget for 'pragmatisk utopi i stedet for den bevidstløse udrulning af havnebade.' Og oplægget 'Blå Plan' har da også mere på sinde end øer i havnebassinet.

- Lige nu oplever man tre-fire meters fald til vandet fra kajkanterne. Det er oprindeligt lavet til, at de store skibe kan lægge til, men de bruges langt fra i hele havnen. Derfor vil vi blandt andet udfordre disse kajkanter, fortæller Flemming Rafn Thomsen.

Øer havnebad - Tredje Natur/PK3
(klik her for mobilversion af billedgalleri)

Det næste, arkitekterne skal arbejde med i oplægget, er byens sammenhæng ved havnen – blandt andet broer og bådforbindelser for borgerne.

- Vi skal prøve at få syet byen bedre sammen. Ser man for eksempel på Lyon, så er der de første 10 broer hen over vandet. Der accepterer man ikke, at vandet er en forhindring. Det har vi i lang tid forsømt at tage en debat om i København, siger han og peger på problemet med forbindelsen mellem for eksempel Kastellet til Refshaleøen.

Faktum er, at Københavns indbyggertal vil vokse meget i de kommende 30 år. Ifølge tal fra Danmarks Statistik vil indbyggertallet stige med 29 procent, dvs. ca. 700.000. Og dem skal der også gøres plads til på havnen.

- Der skal være noget til dem, der bor og arbejder i byen. Området skal være mere humant, mere naturligt og mere til stede. Vi har lavet dette oplæg af ren kærlighed og overskud til Købehavn, siger Flemming Rafn Thomsen.

Når arkitektfirmaerne Tredje Natur og PK3 har afleveret »Blå Plan« til Københavns Kommune i foråret 2013, er det tanken, at kommunens politikere, embedsmænd og bygherrer skal bruge det til inspiration for havnens fremtidige udseende.

Følg og debatter 'Blå Plan' på Facebook her.