Ansatte i staten vender i stort omfang ryggen til regeringens ambitiøse udflytning af job fra hovedstaden.

Meget få af de 800 statsansatte, der alene i år bliver prikket på skulderen og får at vide, at deres job flytter til provinsen, siger ja til at flytte med. Det vurderer Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig – de berørtes faglige organisation.

»Vi regner med, at 1.500 af vores medlemmer skal flyttes ud, og jeg vil tro, at under 10 pct. af de berørte flytter med. Måske endnu færre. Det er meget få,« siger hun.

Regeringen besluttede i oktober sidste år at gennemføre den største samlede udflytning af statslige arbejdspladser nogensinde herhjemme. Når hele planen er gennemført i 2018, vil knap 4.000 arbejdspladser været flyttet ud af København.

Endnu flere siger nej

For et par måneder siden viste en oversigt, som Ritzau lavede, at et flertal i samtlige berørte ministerier vælger at takke nej til at flytte med jobbet. Nu tyder meget altså på, at endnu flere siger nej.

Og det er der en god forklaring på, mener Sara Vergo.

»Det handler om, at folk har nogle private overvejelser. Måske har man en ægtefælle, der er glad for sit job og ikke vil flytte til en anden del af landet. Det kan være, at børnene er glade for deres skole, eller at man ikke har lyst til at sælge huset. Der er også et større jobmarked i København. Muligheden for at finde et nyt job er stor, og vi kan se, at det gør mange,« siger Sara Vergo.

En forespørgsel i nogle af de berørte ministerier og styrelser bekræfter billedet:

Kystdirektoratet har flyttet 15 job til Lemvig. Kun en enkelt er flyttet med.

Miljøstyrelsen flytter 61 job til Slagelse og har modtaget 8 opsigelser.

Social- og Indenrigsministeriet har flyttet dele af Ankestyrelsen til Aalborg. Det drejer sig om 50 job, og 34 medarbejdere i København har sagt nej tak.

Rådet for Socialt Udsatte flytter fem job fra København til Rønne på Bornholm. Tre har sagt ja tak, en har sagt op, og den sidste har endnu ikke taget stilling.

I Geodatastyrelsen rykker 96 job til Aalborg. Foreløbig har 30 sagt op og fundet andet job i København.

Det kan også spille ind i folks overvejelser, mener Sara Vergo, at man er i tvivl om, hvorvidt jobbet er sikkert: »Man kan risikere at sige ja til et job i Viborg eller Sønderborg og flytte hele familien derover, for bare at blive fyret efter et år eller to,« siger hun med henvisning til, at regeringen har besluttet, at ministerierne selv skal betale en del af regningen for udflytningen.

»Selv om man i dag siger det modsatte, kan det ikke udelukkes, at man på et senere tidspunkt bliver nødt til at spare nogle stillinger væk,« siger Sara Vergo.

'Jeg flytter ikke med'

Anne Nygaard er en af dem, hvis job er blevet rykket. Hendes job som sagsbehandler i NaturErhvervsstyrelsen i København er allerede flyttet til Augustenborg på Als i Sønderjylland. Det næste års tid står hun med det ene ben i København og det andet i Sønderjylland.

Hun har sagt ja til at blive en del af den fortrop, der fra mandag til fredag hjælper de nye kolleger i gang i Augustenborg.

Det giver en masse rejseri i en periode, men Anne Nygaard har gjort op med sig selv, at hun ikke har lyst til at flytte permanent til provinsen. Hun har sine rødder fast forankret på Amager.

»Jeg flytter ikke med. Jeg er født og opvokset på Amager og er glad for at bo her. Min kæreste og jeg leder efter hus, og vi vil gerne være tæt på familien,« siger hun.

I alt vil NaturErhvervsstyrelsen flytte 376 stillinger til Augustenborg, Randbøl og Tønder.

Står ved en skillevej

På mandag skal Anne Nygaard være med til at modtage de 80 medarbejdere, der har første arbejdsdag i den ny afdeling for udbetaling af landbrugsstøtte i Augustenborg. Heraf er 45 nyansatte, og fem-seks medarbejdere har sagt ja til at flytte permanent, mens resten er folk som Anne Nygaard, der på enkelte ugedage er udstationeret i byen.

»Jeg sagde ja til at være en del af fortroppen, fordi det giver mig mulighed for at udvikle nye kompetencer. At undervise er noget helt andet end at sidde og behandle sager. Det er vildt spændende, og jeg glæder mig virkelig.

Der er absolut ikke nogen tvang i det, men min plads er flyttet, og på et tidspunkt vil jeg stå ved en skillevej,« siger hun.

Anne Nygaard er dog ikke nervøs for, hvad fremtiden vil bringe.

»Det skal nok gå. Ved at prøve flere ting bliver jeg forhåbentlig mere attraktiv på arbejdsmarkedet. Man skal gribe muligheden for at udvikle sig fagligt, når den opstår,« siger hun.

Lyder spændende

34-årige Jacob Vestergaard Knudsen tog chancen og rejste vestpå, da hans job hos ATP i Hillerød blev flyttet til Holstebro.

»Jeg synes, det er et spændende eventyr, og jeg var nået til et punkt i min karriere, hvor der skulle ske noget nyt,« siger han.

Sammen med seks kolleger sagde han ja til at rykke teltpælene op. Ikke mindst lokkede det, at han i sit ny job skal være med til at etablere en ny afdeling med nye kolleger. Og så byder Holstebro på gode muligheder for at dyrke hans passion for løb og svømning.

50 meter bassin

Holstebro har en svømmehal med et 50 meter bassin, og det er dobbelt så stort som svømmehallen i Roskilde, hvor Jacob Vestergaard Knudsen boede før.

»Her får jeg bedre træningsforhold,« siger han.

Jacob Vestergaard Knudsen ankom i februar og er blandt de første, der flyttede. Han skal stå for oplæring af nye medarbejdere i afdelingen ATP International Pension, der behandler ansøgninger om sociale pensioner fra borgere bosat i udlandet. Afdelingen får 35 medarbejdere, hvoraf de otte flytter med fra Hillerød. Det er overraskende mange, idet hver femte medarbejder har sagt ja til at flytte med.

Single i lejet lejlighed

Selv om det kom som et chok, da han i oktober blev orienteret om udflytningen, var beslutningen om at flytte med ikke så svær at tage.

Han er single og boede i en lejet lejlighed.

»Jeg havde ikke så meget, der skulle sælges eller afstemmes, men jeg skulle lige vende det med venner og familie,« siger han.