Flertal vil afskaffe forbud mod blasfemi

56 procent af danskerne vil ifølge en ny meningsmåling af med den kontroversielle blasfemiparagraf. Religion bør kunne kritiseres på linje med alt andet, mener CEPOS.

Det kan koste op til fire måneders fængsel at håne en anerkendt religion i Danmark. Men mere end halvdelen af danskerne mener, at forbuddet mod blasfemi skal ophæves, skriver Politiken.

Analysefirmaet Norstat har på vegne af den borgerlige tænketank CEPOS gennemført en meningsmåling om straffelovens paragraf 140, den såkaldte blasfemiparagraf, og 56 procent af de adspurgte siger ja til, at den skal afskaffes.

Det glæder chefjurist Jakob Mchangama fra CEPOS, der betegner paragraffen som et levn fra fortiden.

»Danmark er et af de mest sekulære samfund i verden, og der er livsopfattelser, der lægges større vægt på end religion. Den skal kunne kritiseres lige så frit som enhver politisk eller filosofisk overbevisning,« siger han til Politiken.

»Muhammedtegningerne og nu Yahya Hassans udtalelser viser, at der er mennesker, der ikke tåler, at deres religiøse følelser bliver gået for nær, men det er vigtigere, at man via en fri debat får vænnet alle grupper - herunder minoriteter - til at finde sig i, at deres livsopfattelser kan være genstand for kritik og satire,« siger Jakob Mchangama.

Også kirkeminister Manu Sareen (R) mener, at tiden er løbet fra blasfemiparagraffen. Han får opbakning af Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance, mens flere partier, der tidligere har gået ind for at bevare forbuddet mod hån af religioner, overvejer deres standpunkt.

»Vi har hidtil argumenteret for en bevarelse af bestemmelsen, men det kan være, at tiden er moden til en fornyet drøftelse af, om bestemmelsen er nødvendig,« skriver den konservative retsordfører, Tom Behnke (K), til Politiken.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), vil også overveje, og paragraffen skal afskaffes, mens Socialdemokraterne, der går ind for at bevare den, ligeledes er i bevægelse.

»Vi har bedt Straffelovrådet om at undersøge paragraffen og dens anvendelse, og det afventer vi, før vi tager stilling,« siger retsordfører Trine Bramsen (S).

»Jeg mener, at både blasfemi- og racismeparagraffen har en funktion, for vi markerer, at der er grænser for, hvor meget man kan svine andres religion til, uden at det får konsekvenser. Man skal huske på, at religionen har rigtig stor betydning for en lang række danskere, men jeg vil ikke stille mig hverken for eller imod, før der ligger en redegørelse,« siger hun til Politiken.