Mere end halvdelen af danskerne mener, at hash burde være lovligt, viser en ny måling. Mens Enhedslisten bakker op, mener SF, at en hash-kommission, som kan slå ned på misbrugerne, er vejen frem.

Skal salget af hash være kontrolleret af staten? Det svarer over halvdelen af danskerne for første gang ja til i en meningsmåling lavet af Gallup, skriver metroXpress.

Det overrasker ikke Jakob Demant, rusmiddelforsker ved Aarhus Universitet, for den velkendte fniseurt »cannabis sativa« er meget udbredt og er blevet mere socialt accepteret.

- At cannabis er fuldstændigt ufarligt, er ikke korrekt. Dog glemmer vi ofte i diskussionen, at langt de fleste danskeres forbrug af cannabis er sporadisk og rekreativt og ikke har nogen negativ indflydelse på dem hverken socialt eller psykisk, siger han til metroXpress.

Målingens resultat burde få politikerne til at indse, at de er ude af trit med befolkningen, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, der atter opfordrer regeringen til at legalisere stoffet.

- Det er udbredt at ryge cannabis, men området er slet ikke reguleret. Det skal under kontrol, så vi kan rådgive brugerne, så de ikke får for dårligt stof eller for højt niveau af THC (det aktive stof i cannabis, red.), og vi skal sørge for, at børn ikke kan købe det. Derudover kan vi mindske indtægtsgrundlaget for mange organiserede kriminelle, som tjener mange penge i dag, siger hun til metroXpress.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov (S), der er på ferie, men han vendte for nylig tommelen ned til en forsøgsordning i København, som lægger gader til det meste af den hastrelaterede kriminalitet.

Hos regeringskollegaerne i SF er holdningen en anden.

- Der er åbenlyse fordele, som Pernille Skipper også nævner, men der er også svære og komplekse problemstillinger forbundet med det både retsligt, socialt og sundhedsmæssigt. Derfor er vores forslag, at vi skal have en hash-kommission, der kan komme med mulige løsninger på at mindske antallet af misbrugere, siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt til metroXpress.

Spørger man videnskaben er det ikke så let at få et klart svar, for der er både fordele og ulemper ved både en skærpelse og legalisering, forklarer adjunkt Kim Møller fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

- Alle modeller og tiltag har utilsigtede virkninger. Hvis man hæver strafferammen, giver det et hårdere miljø og øget stigmatisering af brugerne, men det ville formentlig ikke ændre den samlede forbrugte mængde. En legalisering ville slå bunden ud af det sorte marked, men ville føre til mere forbrug, som også kan betyde flere misbrugere. Omvendt ville de kriminelle tjene færre penge, selv om der nok ikke ville blive færre af dem, siger han til metroXpress.

Hvad mener du?

Deltag i debatten under artiklen