Forældre vælger i stigende grad de frie grundskoler, når deres børn skal i skole, skriver Politiken.

Ved sidste skoleårs begyndelse startede 15,6 procent af eleverne fra 0. til 9 klasse i en fri grundskolen hvilket svarer til knap hver sjette elev. Den andel var i 2008 på 13,9 procent.

Antallet af elever i folkeskolen er i samme periode faldet med knap 20.000, viser nye tal fra Undervisningsministeriets databank.

Den udvikling er et kæmpe problem, mener professor Niels Egelund, der er centerleder ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet.

»De, der vælger privatskolerne, er dem, der kærer sig meget om deres børn og deres uddannelse og engagerer sig i dem. Om dem har folkeskolen hårdt brug for«, siger han.

Tendensen er endnu mere tydelig i København. Her begyndte 24 procent af eleverne fra 0. til 2. klasse i en fri grundskole, viser en endnu ikke offentliggjort opgørelse fra kommunen.

Professor Niels Egelund peger på to forklaringer på den øgede strøm mod privatskolerne.

»I København skyldes fravalget af de kommunale skoler, at der går for mange svage elever og elever med indvandrerbaggrund. Ikke på Østerbro, men især i Nordvest. Vi ved fra statistiske beregninger, at kommer der over 40 procent med anden etnisk baggrund end dansk på en skole, begynder det at gå ned ad bakke fagligt. Uanset hvor intelligent det barn er, en forælder sætter på sådan en skole, vil det komme bagud«, siger professoren.

Der er siden 2007 oprettet 104 frie grundskoler, 17 alene i år.

»Cirka hver anden gang der nedlægges en folkeskole som følge af besparelser, kommer der en protestskole. Ikke alle sammen holder, men mange af dem bliver ganske succesfulde«, siger Niels Egelund til Politiken.

Hvilken type skole ville du vælge for dit barn og hvorfor? Deltag i debatten på BTs facebook-side HER.