Højt hegn skal beskytte folketingspolitikere i nyistandsat politikerhotel – det gør naboerne utrygge, for er der en trussel, rammer den jo også dem.

Et 2,6 meter højt og ulovligt gitterhegn, som Folketinget har sat op i en københavnsk baggård, skaber utryghed blandt resten af beboerne.

Beboerne har fået at vide, at det er PETs beslutning at sætte hegnet op for at beskytte politikernes matrikel. Foruden hegnet er der også opsat synlige kameraer.

»Jeg håber, at Folketinget også har tænkt på os almindelige beboere og ikke bare på politikerne. For hvis der er en trussel, så kan det jo ikke kun være Folketingets matrikel, der skal beskyttes. Så skal det være hele gården og alle beboerne,« siger Tone Wist, der bor i naboejendommen.

Truslen rammer alle

Hun bakkes op af Gudrun Bierregaard, der er bestyrelsesmedlem i gårdlauget.

»Vi har forståelse for, at der kan være behov for beskyttelse af politikerne. Men at det kun er Folketingets matrikel, skaber utryghed hos os andre. For hvis der er en trussel, vil det jo kunne ramme alle, der er i baggården,« siger hun.

Kritikken fra beboerne kommer i kølvandet på en historie, som BT bragte mandag. Her kom det bl.a. frem, at hegnet i gården til det nyistandsatte såkaldte politikerhotel på Anker Heegaards Gade bag Glyptoteket i indre København er ulovligt på grund af højden.

For selv om hegnet isoleret set kun er 2,2 meter højt og derfor i overensstemmelse med de gældende regler for hegn i skel, så er der en niveauforskel mellem matriklerne på 40 cm. Den udfordring har Folketingets håndværkere løst ved at støbe hegnet i en stor betonklods, så hegn plus beton er 2,6 meter højt set fra nabomatriklen. Og det er ifølge Københavns Kommune ’i strid med reglerne’.

Desuden føler beboerne, at Folketingets Bygningssekretariat har trynet dem i sagen, da hegnet også står i vejen for en plan om en stor fælles gårdhave.

Det område, som hegnet indrammer, er på 239 kvadratmeter, og beboerne mener, at det får gården til at ligne ’et fængsel’ eller ’en elefantgård’.

Unødvendigt?

Nødvendigheden af hegnet undrer tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen. Bl.a. fordi det sandsynligvis kun er almindelige folketingspolitikere, der skal bo der, og ikke prominente ministre eller andre, der er omfattet af personbeskyttelse.

»Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er nødvendigt med sådan et hegn. For med det trusselsbillede, der er nu, er almindelige folketingspolitikere næppe et større mål end folk på gaden,« siger han.

Folketinget forsøgte desuden i løbet af sommeren at lægge beslag på en halvanden meter bred sikkerhedszone foran det nuværende hegn. Ifølge beboerne en regulær ekspropriation, men efter højlydte protester droppede Folketinget planen.

Folketinget ønsker ikke at kommentere sagen, da det ’vedrører Folketingets og folketingsmedlemmernes sikkerhed’.