Flere kommuner siger helt nej til røg

Fra nytår indfører endnu flere kommuner »røgfri arbejdstid«, hvilket betyder, at offentligt ansatte ikke må ryge overhovedet i arbejdstiden.

Flere kommunalt ansatte må efter nytår vænne sig til, at de ikke længere kan snuppe en smøg i arbejdstiden - også selv om det er ude i det fri. Efter nytår indfører endnu flere kommuner nemlig »røgfri arbejdstid«, skriver jyllands-posten.dk.

Forbuddet, som blandt andet Aarhus Kommune allerede har indført, betyder, at man end ikke må ryge i sin egen bil i arbejdstiden eller tage et hiv uden for arbejdspladsens område.

Rygeloven har forbudt rygning indendørs på alle offentlige arbejdspladser, men flere kommuner har taget skridtet videre. Ud over Aarhus gælder det Holbæk, Gladsaxe, Helsingør, Sorø, Syddjurs, Allerød og Faaborg-Midtfyn. Samtidig har tre af fem regioner også indført »røgfri arbejdstid«. En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at otte procent af danskerne har en arbejdsplads, hvor der ikke må ryges i arbejdstiden.

Seks kommuner vil fra næste år hjælpe deres ansatte med at sige farvel til smøgerne, og sker det ikke, bliver de pålagt sanktioner.

»Det er afgørende, at en arbejdsplads tager ansvar for sine medarbejderes sundhed. Selvom den enkelte medarbejder har ansvaret for sin egen sundhed, kan vi konstatere, at hver fjerde dansker dør som følge af rygning. Derfor må også kommunale arbejdspladser gå i dialog med de ansatte om at mindske rygning mest muligt,« siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) til jyllands-posten.dk.

Samtidig mener han, at det er op til den enkelte kommune at vurdere, hvilke tiltag der er nødvendige for at komme rygningen til livs.

Den samme mener Kræftens Bekæmpelse, som betragter »røgfri arbejdstid« som en præventivt tiltag mod nye rygere.

»Kommunerne har som arbejdsplads ansvaret for at skabe et miljø, der forhindrer, at flere begynder at ryge, og samtidig hjælper dem, der ønsker at stoppe. Mange begynder at ryge, fordi det er en del af det sociale miljø på arbejdspladsen, og derfor vil »røgfri arbejdstid« være en hjælp for dem,« siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Inge Haunstrup Clemmensen, til jyllands-posten.