Det er blevet mere eftertragtet end tidligere for flygtninge og indvandrere at tage tilbage til deres oprindelige land for at nyde den sidste del af livet.

At blive gammel og nyde sit otium i hjemlandet. Det er en mulighed, som er blevet mere populær hos flygtninge og indvandrere. I hvert fald vælger flere end tidligere at rejse fra Danmark og ud til boliger i Tyrkiet, Serbien eller Bosnien. Det skriver Kristeligt Dagblad.

613 personer valgte frivilligt at forlade Danmark til fordel for hjemlandet i 2011, hvor det tal året før lå på 370, viser tal fra Dansk Flygtningehjælp. To tredjedele er pensionister, og generelt kontakter flere organisationen for at finde ud af, hvilke muligheder de har for at rejse til hjemlandet for at nyde den sidste del af livet.

- De største grupper er bosniere, tyrkere og serbere, og langt de fleste er ældre, som har en eller anden form for pension. De fortæller, at de gerne vil være gamle i hjemlandet, hvor de har familie og føler sig mindre ensomme. De er bange for at dø i Danmark, og de er bekymrede for udsigten til at blive så syge og dårlige i Danmark, at de ikke kan klare sig og må flytte på plejehjem, siger repatrieringskonsulent Vagn Klim Larsen i Dansk Flygtningehjælp til Kristeligt Dagblad.

Den stigende interesse for at tage tilbage til hjemlandet skyldes ifølge Dansk Flygtningehjælp først og fremmest, at man bliver sendt af sted med flere penge, end det var tilfældet i 2010. Staten støtter med 123.290 kroner til de flygtninge og indvandrere, der ønsker at slå sig ned i hjemlandet. Oveni er der også hjælp at hente til blandt andet rejseudgifter, sundhedsforsikring første år, og for nogle er det muligt at få noget af den danske pension udbetalt.

- Det er en meget stor beslutning at slå sig permanent ned i hjemlandet. En flygtning kan vende tilbage til Danmark inden for et år, men indvandrere har ikke ret til at vende tilbage. Når de først er rejst ud, mister de deres rettigheder i Danmark. Vi råder derfor til at overveje beslutningen meget grundigt, siger Vagn Klim Larsen.

Folkeinformation på Gellerup Bibliotek i Aarhus er til daglig ledet af det tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem Hüseyin Arac, og gennem arbejdet har han også oplevet den voksende interesse for at forlade Danmark. Til en nyligt arrangement om muligheden for at vende tilbage til hjemlandet kom der 130 mennesker.

- Det kan være en god ordning både for indvandrerne og den danske stat, som kan spare sociale udgifter. Mange af dem, der ønsker at vende hjem, er førtidspensionister og folkepensionister, som kan få en bedre tilværelse i hjemlandet. Men det er problematisk, at indvandrere i modsætning til flygtninge ikke kan fortryde beslutningen og mister deres rettigheder. Nogle risikerer, at det bliver svært at besøge familien i Danmark. Og så er der brug for en bedre sygeforsikring, hvis ordningen skal blive en succes, siger Hüseyin Arac til Kristeligt Dagblad.