Antallet af familiesammenføringer er steget med mere end 50 procent fra 3200 i 2012 til 4700 i 2013.

Flere dansk-udenlandske par bliver familiesammenført, skriver Jyllands-Posten.

I mas 2012 fjernede SRSF-regeringen VK-regeringens pointsystem, der gav point for blandt andet joberfaring, lange uddannelser og eksaminer fra eliteuniversiteter.

Derudover er blandt andet et skærpet tilknytningskrav og en fordobling af kravet til bankgaranti afskaffet.

Effekten har været, at antallet af familiesammenføringstilladelser er steget med 50 procent fra små 3.200 i 2012 til mere end 4.700 i 2013, viser tal fra Udlændingestyrelsen, som ifølge Jyllands-Posten oplyser, at en del af stigningen formentlig kan forklares med hurtigere sagsbehandling.

Hos foreningen Ægteskab uden Grænser glæder man sig over udviklingen.

»Det betyder, at flere danske statsborgere har fået mulighed for at bo med deres ægtefælle i Danmark og ikke har skullet flytte til Sverige og Tyskland for at få lov til at leve sammen,« siger talsmand Lars Kyhnau Hansen.

En del af stigningen skyldes en »ketchupeffekt« af ansøgere, der har afventet de ny regler, mener justitsminister Karen Hækkerup (S).

»Det er ikke min forventning, at tallene vil se sådan ud i tid og evighed. Der vil ske en grad af normalisering. Og så har vi gjort op med det uddannelsessnobberi, som lå i det tidligere system. Det betyder selvfølgelig, at flere får lov til at være her. Der er flere, som rejser ud og forelsker sig og gerne vil være i Danmark. Og det er vel ikke noget selvstændigt problem, så længe de bliver aktive danske medborgere,« siger hun.

Hos Venstre mener man, at reglerne er blevet for slappe. Integrationsordfører Inger Støjberg (V) siger, at partiet har ikke sin løsning klar endnu, men det bliver en politik, hvor udlændinge skal »bidrage til Danmark«, før de får lov at blive familiesammenført.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 29 kr.