Kommunerne benytter sig i stigende grad af muligheden for at tvangsbortadoptere anbragte børn.

Der er sket et skred i antallet af sager, hvor kommunerne bortadopterer børn ved tvang. Det skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af tal fra Ankestyrelsen.

For tre år siden blev det muligt for kommunerne at tvangsbortadoptere børn under 12 måneder, hvis deres forældre ikke kan passe på dem og aldrig ventes at blive i stand til det. Samme regel gælder for børn, der har været i familiepleje i mere end tre år.

De første to år efter loven blev vedtaget tilbage i oktober 2009, blev den alene brugt til at bortadoptere ét barn.

Men siden den 1. januar i år er det sket syv gange. I alle tilfælde er det plejeforældrene, som har adopteret børnene, og det er sket i kommuner over hele landet.

- Sagerne kommer nu, hvor de første afgørelser har vist, at det kan lade sig gøre, siger jurist Rikke Koefoed Nielsen fra Ankestyrelsen.

Hun vurderer den juridiske holdbarhed i den enkelte sag.

Blandt de børn, der er blevet tvangsbortadopteret, er en etårig pige, som blev fjernet fra sin skizofrene misbrugermor ved fødslen. Myndighederne har vurderet, at moderen næppe bliver i stand til at tage vare på pigen med tiden.

Adoptionsmuligheden fjerner den usikkerhed, som mange anbragte børn og deres plejeforældre tit oplever på grund af risikoen for, at plejeforløbet bliver afbrudt. Adoption giver større tryghed, selvom adoptivbørn ofte får det svært, fordi de ikke kender deres biologiske forældre.

Socialminister Karen Hækkerup (S) er dog glad for, at loven nu er i brug.

- Jeg er glad for at høre om den udvikling, der viser, at fokus er rettet mod barnet. Indsatsen for de børn, der kan have gavn af adoption, starter i kommunerne og kræver vilje til at hjælpe de udsatte børn, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Hvad mener du om udviklingen? Deltag i debatten herunder: