Har du selv oplevet lignende episoder, så vil BT meget gerne høre fra dig. Send dit tip til BTs journalist på bopo@bt.dk

Mange har blandet sig i debatten omkring fænomenet 'Curlingforældre' og 'Curlingbørn'. Et fænomen, som har bredt sig i den danske befolkning. Det fik endda lidt plads i dronning Margrethes nytårstale for nogle år siden.

»Sommetider faldt de (børnene, red.) og slog sig, og sommetider kunne det knibe med at forklare, hvordan bukserne havde fået en flænge, eller hvor hårsløjfen var blevet af. ’Op at stå,’ sagde man, og de klarede den. Det gav erfaringer, som man måske helst havde været foruden, men det er en del af livet selv,« lød det fra dronning Margrethe under talen, der blev transmitteret fra Fredensborg Slot.

Og i disse dage, hvor Roskilde Festival bliver afviklet, har der igen været fokus på fænomenet, hvor bekymrede forældre har klaget over festivalen.

BT har taget en tur i arkiverne for at se på, hvilke episoder der har taget overskrifter i medierne. Herefter skal du give din stemme på, hvilken episode, der er det bedste eksempel på fænomenet 'curlingforælder/curlingbørn'.

1. Dyrekort

I april 2015 skrev i alt 1047 rasende forældre under på en klage til Forbrugerombudsmanden i forbindelse med, at Dansk Supermarked havde lavet nogle dyrekort. Det fungerede således, at man fik fire dyrekort, når man havde handlet for 100 kroner. Der var i alt 140 forskellige dyrekort, som man kunne samle i en mappe.

Men da det gik op for forældrene, hvor mange penge de reelt set skulle kaste efter varer, så affødte det en klage.

»Man bliver stillet i udsigt, at det er realistisk at samle alle 140 kort, men det er det efter min mening ikke. Vi har brugt 32.000 kroner og har derfor modtaget 320 pakker med samlekort, og vi mangler stadig seks specialkort i hver af børnenes mapper,« sagde Joan Vedel Andersen, som havde købt to samlemapper til sine børn, til Jyllands-Posten.

Det fik Kim Roberto Nielsen til at reagere ved at lave en video, hvor han brændte nogle af de sjældnere dyrekort af. Det var ikke så populært blandt forældre på Facebook. Her modtog han blandt andet denne besked.

»Du er et useriøst, dumt svin uden respekt for andre mennesker og uden empati. Det er jo nærmest psykotisk at brænde dyrekort af på den måde, når så mange børn og forældre vil have dem,« lød det blandt andet.

2. Universiteter plages af curlingforældre

I 2013 fortalte campusleder på SDU i Kolding, Per Krogh Hansen, og rektor for samtlige SDUs afdelinger, Jens Oddershede, hvordan studerendes forældre blandede sig i deres skolegang.

»Forældrene kan være utilfredse med rigtig mange ting. De kan være sure over, at deres barn har dumpet en eksamen. Eller de kan være utilfredse med, at et kursus er blevet rykket. Eller at sønnen eller datteren ikke har fået dispensation,« sagde Jens Oddershede til DR Syd.

Forældrene kunne også bede universitetet  om at flytte undervisningen, så børnene kunne nå i skole. Og det virker til, at fænomenet er blevet en tendens.

I starten af 2017 kunne Københavns Universitet og Aalborg Universitet berette om, at de har lavet informationsguider til curlingforældrene - netop på grund af curlingforældres henvendelser.

»Vi lancerede vores (guide, red.) i december, fordi vi får mange henvendelser fra forældre, der gerne vil bidrage og støtte i processen. Det har vi taget konsekvensen af, så de med guiden kan gøre det på en mere kvalificeret måde,« siger Lene Agger, der er studievejleder og specialkonsulent hos Aalborg Universitet, til Politiken.

3. Disney-show endte som et 'Frost-helvede'

Disney-filmen 'Frost' blev så stort et hit blandt danskerne, at man i 2015 valgte at afholde et gratis arrangement på Gammeltorv i København. Her skulle sangerinderne Maria Lucia og Kristine Yde, der lægger stemmer til filmens hovedpersoner, synge for de mange fremmødte danskere.

Men det, som skulle have været en stor aften, endte som en gigantisk skuffelse for flere forældre og børn.

»De lovede, at det ville være et Frost-paradis, men det var i virkeligheden et Frost-helvede. Jeg ved ikke, hvor mange tusinde børn, der var til stede, men de græd næsten alle sammen uden undtagelse,« lød det fra en mor til BT, der sammen med tre andre voksne havde taget seks børn med hele vejen fra Viborg.

Problemet var, at det store antal mennesker - mellem 8-10.000 mennesker - gjorde, at der ikke var plads til alle på pladsen, og ikke alle var i stand til at høre musikken.

En chokeret Maria Lucia kom med denne kommentar på sin Facebook-side:

'Jeg krummede tæer over voksne som brugte deres børn imod hinanden for at komme foran i køer osv. Og nærmest kom op at slås samt brokkede sig over manglen på kostumer og goodiebags! Hvad er det lige i lærer jeres børn med den opførsel?,' lød det i en opdatering på Facebook.

Privatpraktiserende psykolog Pernille Kock kategoriserede de harme voksne for curlingforældre af værste skuffe.

»De forældre, der reagerede med at blive SÅ frustrerede over, at deres børn ikke kunne få opfyldt deres ønsker lige her og nu, opførte sig som curlingforældre af værste skuffe. De voldsomme reaktioner hos en del forældre i lørdags er tegn på, at det ikke kun er et fåtal, der udelukkende har deres eget barns behov for øje og som betragter det som en rettighed at få de ting, som de har forventet,« sagde hun.

4. Med mor og far til jobsamtale

Det er heller ikke et nyt fænomen, at forældre søger arbejde for deres børn, deltager til jobsamtalen eller blander sig i deres børns vagtplaner.

I 2013 skrev ugebrevet A4, at arbejdsgivere i stigende grad oplevede, hvordan forældre blandede sig i deres børns arbejdsliv. Det forklarede blandt andet Henrik F. Therkildsen, der på daværende tidspunkt arbejdede som souschef i Matas' HR-afdeling.

»Vi får forespørgsler fra butikschefer om, hvordan de skal håndtere situationen, når de har søgt elever, og den ene forælder møder op til samtale. Og der er vores holdning, at forældrene da gerne må vise interesse, men det vil under alle omstændigheder være den enkelte unge over 18, vi kommunikerer med,« sagde han.

Han skulle ligeledes besvare mails fra forældre, der ikke mente, at deres børn skulle arbejde i weekenden.

Også i 2010 beskrev Berlingske fænomenet. Her kunne købmanden Lars Mikkelsen fra Næstved fortælle, hvordan forældre sendte ham uopfordrede henvendelser. De søgte fritidsjobs til deres teenagebørn. En undersøgelse viste på daværende tidspunkt, at 12 ud af 15 af hans kolleger havde oplevet det samme.

Hvilken af fire eksempler er det bedste eksempel på curlingforældre? Giv dit svar i afstemningen her.