Snevejret har for alvor ramt Danmark og over hele landet kæmper bilister, cyklister og fodgængere med glatte veje og snedriver. Læs her, hvordan du klarer snerydningen og holder cykel og bil frost- og rustfri vinteren igennem

Fortovet

  

Din pligt: Er du privat husejer, har du pligt til at have ryddet fortovet ude foran dit hus i tidsrummet 7-22. Forebyg: Grus eller salt aftenen inden nattens snefald eller isslag. Fordel altid grus eller salt jævnt - det skåner overfladen og mindsker risikoen for glat føre.

Saltlage: Hvis du bruger salt, så brug det med omtanke. Ved saltlage bruger du betydeligt mindre salt, end hvis det bliver strøet ud med hånden. En saltlage består af 1 del salt og 4 dele lunkent vand. Vejsalt er tungt opløseligt, så du skal røre hyppigt i blandingen, da saltet ellers falder til bunds. Hvis du vil slippe for at røre så ofte, kan du anvende køkkensalt. Det er hurtig opløseligt og kan bruges med det samme.

Fodtøjet

  

Imprægnering: Dine sko har brug for beskyttelse mod sjap, sne, salt og snavs om vinteren. Køb en spray til at sprøjte dine sko med. Nogle sko kan smøres med læderfedt, som så skal have spray over. Men er det sarte sko, skal de bare have spray.

Vask: Giv dine sko en omgang med sæbevand, når du har været ude at gå. Vejsalt giver hvide rande på skoene, men det kan fjernes med ganske almindeligt sæbevand. Dup dem efterfølgende med eddike for at fjerne det sidste salt, og giv dem så en ny gang imprægnering. Det forsvinder nemlig også, når du vasker skoene.

Tør: Det er en god idé at tørre dine sko, når de er blevet våde af sne og sjap. Det skal gøres ved stuetemperatur. Stiller du dem på radiatoren, er der stor risiko for, at de krøller sammen og bliver misdannede.

Kilde: Politiken

Ringsted

Huset

  

Fjern sneen: Sne bliver med tiden til vand, og det kan blive ret alvorligt for en husejer - specielt hvis store mængder sne tør hurtigt. Store mængder sne op ad væggene kan give vand i kælderen, og store mængder sne på taget kan give vandskader, hvis ikke du har isoleret godt nok. Også sne, der er blæst ind på en terrasse med trægulv, skal væk i en fart, hvis du vil undgå vandskader. Det handler om at få fjernet sneen løbende, så du minimerer risikoen for vandskader.

Beskyt haven: Dæk sarte planter med gran. Granen skåner blomsterne for den tunge sne, ligesom den dækker mod den skarpe sol i januar og februar. Fjern også potter og krukker fra haven og sæt dem ind i skuret eller under andet tag. Gør det gerne på hylder. Jo tættere de er på gulvet og frostgraderne, des større er risikoen for frostsprængninger.

Kilde: Byggesagkyndig Niels Erik Bjerregaard og boliga.dk.

Cyklen

  

Smør din cykellås godt med olie: Slip for at kæmpe med en tilfrosset lås - smør den med olie. Smør dine gear og bremsekabler: Der løber ofte kondensvand i kablerne, når sneen tør op, og når det så fryser igen, kan det betyde, at de slet ikke virker. Smør indgangene til kablerne med smørefedt for at holde vandet ude, og smør dine kabler med olie.

Smør din cykelkæde: Cykelkæden er specielt udsat for at ruste, når sneen vælter ned. Hold den ren og smør den løbende med olie, så bør den fungere. Hold din cykel væk fra sneen så ofte som muligt: Sæt den ind i garagen, under halvtaget eller sågar indenfor. Se meget mere på danskcyklistforbund.dk, hvor der også er videoguide med sne-forberedelser.

Bilen

  

Undgå rust: Kombinationen af sne og vejsalt er potent opskrift på rust både inde i din bil, uden på bilen og under bilen.

Forebyg: Få bilen rustbeskyttet, før sneen begynder at falde. Rengør: Det er ekstremt vigtigt, at du får vasket din bil hyppigt i løbet af vinteren. Både sne, snavs og vejsalt finder vej til din bil og forårsager rust, så det er bare med at få den vasket.

Pas på skoene: Mange biler bliver også rustne indvendigt, fordi vi er gode til at tage sne og snavs med ind i bilen. Læg noget plastic nede ved fodmåtten, eller sørg ganske enkelt for at få banket skoene ordentligt af. Se mere på applusbilsyn.dk.