Sproget er ikke pænt, og drikken er bitter. Men en udfordring er en udfordring, og ned skal den. Øllen. Det kaldes neknomination, og er en slags alkoholens kædebrev. Men den rebelske leg har kostet flere liv i udlandet, blandt andet er fem mænd alle under 30 døde i Storbritannien. Nu har trenden nået Danmark, hvor unge helt ned i de tidlige teenageår nominerer hinanden på blandt andet Facebook, skriver B.dk.

Fænomenet neknomination opstod i Australien. Bliver man neknominated, skal man inden for 24 timer sluge en halv liter øl, lægge en video på sit foretrukne sociale medie, og nominere en række arvtagere. Sådan går legen på tur. I et land som Danmark, hvor alkoholen nærmest kommer ind med modermælken, lyder det måske uskyldigt nok. En halv liter øl - bevares. Men de fem unge mænd, hvis død taler deres tydeliges sprog, drak ikke kun øl.

I udlandet er det giftige blandinger af gin, vodka, ale, sågar hundefoder, levende guldfisk, urin og blendede mus, der kommer i trylledrikken, som vokser sig større og mere dødelig end den halve liter pilsner, man sikkert kan se en ven eller to på Facebook slynge i halsen.

Læs også: To er døde: Farlig drukleg spreder sig på nettet

En udfordring er nemlig ikke bare en udfordring for alle. Overmodige unge tager den et skridt videre og topper vennernes neknomination ved at blande disse kvalmevækkende cocktails og nogle gange indtage dem strippende i et supermarked eller hængende fra en helikopter over en sø. Men hvad er det, der får mennesker til at sige ja til en udfordring, som var det et ja til kage.

»Vi lærer at konkurrere gennem hele vores liv. Konkurrenceopfattelsen ligger tungt i vores samfund, og der er ingen tvivl om, at den er blevet voldsommere med at skulle være den dygtigste, klogeste og smukkeste,« fortæller lektor og dr. phil ved Institut for psykologi på Københavns Universitets Sven Mørch.

»Det er noget, der er sjovt at være med i, for det er nyt, og det er skægt. Det passer ind i det ungdomskulturelle billede. På den ene side er der konkurrence i det, som man kender fra skolen, samfundet, X-factor og sport, på den anden side rammer den ind i torsdagbar og fredagsbar. Det er en meget forventelig trend.«

At drikke er blevet et friområde for unge, fortæller Sven Mørch. For år tilbage var det et slags oprør. Man drak sig fuld og endte med blå blink og en slange i halsen. Ned med autoriteterne. I dag er det mere sjov end oprør, forklarer han.

»Unge drikker og afprøver deres liv og deres verden, og det foregår hele tiden under nye former og nye omstændigheder.«

Han er heller ikke bekymret for, at det vil eskalere i Danmark, som det har gjort for eksempel i England og Irland.

»Det engelske samfund er meget mere autoritært på nogle områder end det danske, og derfor udvikler fænomener sig forskelligt. Vi har et meget afslappet forhold til alkohol. Men fordi det foregår i nye former, får det opmærksomhed, men det vil også hurtigt blive afløst af noget andet, når det sjove går af det,« siger han.

»Jeg synes ikke, det er noget man skal være bekymret for.«