På Aalborg Universitet gennemfører 75 procent på normeret tid, mens det på RUC gælder 13 procent.

København. Faste forelæsninger hver uge og gruppearbejde kan få studerende til at komme hurtigere gennem studierne.

Det afgørende er, at semestrene har en fast struktur, og at man ofte mødes med sine medstuderende og undervisere, fortæller Palle Rasmussen, der er uddannelsesforsker på Aalborg Universitet.

- Man ved, at der er nogle kurser i løbet af ugen, og de peger frem mod nogle kurser, der ligger i næste semester. Man kan se, at der en fast plan, siger professoren.

- Jeg er ansat på Aalborg Universitet, hvor vi har projektarbejde. Der skal de studerende arbejde sammen om nogle bestemte opgaver. Det plejer at være en god måde at skabe sammenhæng i studiemiljøet på. Men det er ikke den eneste måde.

Jyllands-Posten skriver torsdag, at der er store forskelle på, hvor hurtigt de studerende på landets universiteter gennemfører deres uddannelser. På Aalborg Universitet bliver 75 procent færdige på den planlagte tid. Det samme gælder 13 procent på RUC.

Tallene stammer fra et notat fra Danske Universiteter. For de studerende kan det være fornuftigt ikke at komme for meget bagud, mener Palle Rasmussen.

- Hvis man kommer ud af trit med studerende, man startede sammen med, bliver man mere isoleret, og det kan gøre det svære at komme hurtigt igennem. Det kan få en selvforstærkende effekt, siger han.

- Omvendt skal man ikke lade chancen for at få et relevant studiejob gå fra sig, siger han.

Fra Christiansborg har der været fokus på at få de studerende hurtigere gennem deres studie. Det var blandt andet målet med fremdriftsreformen fra 2013.

Reformen blev mødt med stor utilfredshed fra de studerende og universiteterne. Sidste år blev en række krav lempet, så universiteterne i højere grad selv kan bestemme, hvordan de vil nå målene i reformen.

De studerendes studietid skal i 2020 være 4,3 måneder kortere, end den var i 2011. Sker det ikke, skal universiteterne betale knap en milliard kroner tilbage. Det er den gevinst, som man mener, samfundet får, hvis de studerende kommer hurtigere ud på arbejdsmarkedet.

/ritzau/