Hesten Vittrup har snart skridtet sin sidste strøgtur. Sammen med sin politirytter, Kristian Madsen, har den været en del af det ridende politi, der gennem 14 års patruljer har set borgere og banditter lidt fra oven, når loven er blevet håndhævet i hesteperspektiv.

Men fra 1. december er det slut, for Københavns Politi skal spare, og heste, foder, stalde og civilt personale gør rytterisektionen dyr i drift. En bereden betjent koster i omegnen af 130.000 kr. mere om året end sine hesteløse kolleger.

»Jeg har været med siden starten, så det er lidt hårdt, vil jeg sige. Det er svært ikke at blive involveret, når projektet står ens hjerte så nært,« siger Kristian Madsen, der gennem otte år har »arbejdet sammen med Vittrup«. Hesten er som den eneste ikke opkaldt efter en historisk hærfører - men derimod efter tidligere chefpolitiinspektør, Kai Vittrup.

Politiet prioriterer udrykning

Da skyderierne på Nørrebro i København var på sit højeste, patruljerede det ridende politi i belastede dele af brokvarteret hver dag gennem halvandet år.

Ifølge Kristian Madsen er der stor forskel på at rykke ind på Blågårds Plads i en patruljevogn og på hesteryg. Og det er sjældent, at en demonstrant ikke flytter sig, hvis det er en ridende betjent, der beder ham om det.

»Selv i de miljøer, hvor det var en lille smule barsk, blev vi godt modtaget. Vi kunne tale med høj som lav, og det er fordelen ved at komme på en hest,« siger Kristian Madsen.

Også modstandere af afskaffelsen af det beredne politi har lavet en støtte-Facebookside. Se den her.

Men som så mange andre offentlige myndigheder skal politiet spare penge, og det ridende politi er ikke blevet prioriteret.

»Det bliver svært at erstatte deres synlighed, men vi mener stadig, at hvis en borger ringer til os og akut har brug for politi, så er det vigtigere end synlighed,« siger politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns Politi.

Han vil ikke afvise, at heste og ryttere bliver genoplivet, hvis de økonomiske forhold bliver bedre.

Hestene bliver savnet i bybilledet

Siden politihestene efter svensk forbillede blev indført i 1998, har de været en højtragende del af Københavns gadebillede, og politikavaleriets åbenlyse tilstedeværelse har været et kærkomment syn for de københavnske butiksejere.

»Vi er meget glade for politiets synlighed. Det er tryghedsskabende, og de ridende betjente er en god måde at gøre politiet synligt på, uden at det virker skræmmende,« siger Jan Michael Hansen, direktør i Københavns City Center, der er en sammenslutning af butiks-ejere i Indre By.

De erhvervsdrivende har dog de ridende betjente nogle måneder endnu, og Kristian Madsen og Vittrup rider på patrulje igen på mandag.

Men efter 1. december skal betjentene finde nyt arbejde inden for politiet, og hestene skal sælges - til hvem ligger endnu ikke fast. Et godt bud kunne være at sende de erfarne, danske politiheste over Øresund til Sverige, hvor der fortsat er beredne betjente.

»Vittrup er jo blevet en god ven. Vi beder de her heste om noget, der er så langt fra det, de naturligt ville gøre, og så bliver man sgu lidt glad for dem,« siger Kristian Madsen.

Synes du, det er rigtigt at afskaffe politihesten? Deltag i debatten herunder.