Hver femte dansker vil skrue ned for brugen af håndværkere, når håndværkerfradraget forsvinder 1. januar. Det kommer til at koste 5.000 arbejdspladser, forudsiger Dansk Byggeri.

Fra 1. januar kan man ikke længere trække en del af sin håndværkerregning fra i skat, og så får håndværkerne ikke så meget at rive i. Det viser en måling, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske Nyhedsbureau.

Heraf fremgår det, at afskaffelsen af fradraget får 22 procent til at drosle ned for brugen af håndværkere.

Organisationerne Dansk Byggeri og Håndværksrådet mener, at afskaffelsen kommer til at koste tusindvis af medarbejdere jobbet i bygge- og anlægsbranchen.

- Vi tror, at det som minimum kommer til at koste 5.000 arbejdspladser. Det er især små og mellemstore virksomheder, der rammes. Og da netop den type virksomheder har mange lærlinge, vurderer vi, at cirka 500 lærlingepladser forsvinder, siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør for Dansk Byggeri.

- Undersøgelsen bekræfter det, vi hele tiden har sagt. At det er rigtig, rigtig dumt at fjerne håndværkerfradraget, og at det kommer til at betyde mange fyringer i det nye år, siger afdelingschef Frank Korsholm fra Håndværksrådet.

Han vurderer, at 4.000-5000 mister jobbet som følge af beslutningen.

- Det er rigtig dumt af regeringen. Man står jo og mangler aktivitet og har problemer med at skaffe beskæftigelse og få økonomien op at stå, og så træffer man en så stupid beslutning. Det er nærmest utilgiveligt, siger Frank Korsholm og suppleres af Lars Storr-Hansen:

- Det er noget af en katastrofe. Fradraget forsvinder på et tidspunkt, hvor bygge- og anlægsbranchen fortsat er voldsomt presset, siger han.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, advarer mod at overdramatisere konsekvenserne af afskaffelsen.

- Det er meget naturligt, at nogle giver udtryk for, at de i mindre grad vil bruge håndværkere, når fradraget forsvinder. Jeg synes egentlig, det er positivt, at et stort flertal siger, at det ikke kommer til påvirke dem, siger han.

Christian Hilligsøe Heinig mener, det er umuligt præcis at forudsige, hvad fjernelsen af fradraget kommer til at betyde for samfundsøkonomien.

- Alt andet lige vil det betyde lidt mindre aktivitet, fordi mange har fremrykket aktivitet fra 2013 og 2014, så de kunne få glæde af fradraget, siger han og uddyber:

- Man skal ikke overdrive den negative effekt. Der er så mange andre vigtige faktorer, der i langt højere grad påvirker dansk økonomi - blandt andet hvordan det kommer til at gå i verden omkring os. Med hensyn til håndværkerfradraget er vi nede i den mindre afdeling, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Den udlægning får Dansk Byggeris Lars Storr-Hansen til at ryste på hovedet:

- Det er en typisk melding fra én, der befinder sig langt fra håndværkernes hverdag. Det kan godt være, at man kan læne sig tilbage på sit varme kontor og sige, at det ikke betyder meget, men for de folk, der berøres, betyder det ekstremt meget, siger han.