Danske sygehuse har svært ved at bekæmpe bakterier, som kommer til Danmark blandt andet fra udenlandske patienter.

I løbet af de seneste år har 15 mennesker bragt farlige bakterier med sig hjem til danske sygehuse, der har svært ved at bekæmpe dem. Det skriver Politiken.

Det første tilfælde blev opdaget tilbage i 2008, mens 10 tilfælde stammer fra 2011, hvor blandt andre syv patienter fra Libyen alle havde en bestemt type af de meget resistente bakterier i deres tarmsystem, viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut ifølge Politiken.

Må ikke få fodfæste

Og hvis disse bakterier får fodfæste på danske hospitaler er der stor grund til bekymring, lyder det.

- Hvis man bliver syg på grund af disse bakterier, er der meget få behandlingsmuligheder tilbage,siger Anette Hammerum, leder af Statens Serum Instituts afsnit for mikrobiologisk overvågning, til Politiken.

Hidtil har lægerne kunnet behandle de fleste multiresistente bakterier med en type antibiotika, som hedder carbapenemer. Men heller ikke den virker på netop disse tarmbakterier, skriver Politiken.

Kun to typer tilbage

Der er således kun to slags antibiotika tilbage, som kan bruges mod bakterierne. Den ene er en type, lægerne holdt op med at bruge for mange år siden, fordi den gav skader på nyrerne, men som man nu, i mangel af bedre, er begyndt at bruge igen. Den anden type er ifølge Politiken ikke særlig effektiv.

Desuden ved man, at bakterierne med tiden helt naturligt vil danne resistens også over for disse to antibiotika, da der allerede er rapporteret om tilfælde af resistens i udlandet.

Dermed vil infektionssygdomme som lungebetændelse og blodforgiftning, som man længe har haft succes med at antibiotika-behandle, igen være potentielt dødelige sygdomme, skriver Politiken.