Dværgbændelormen kan smitte fra dyr til mennesker. Der er tale om en alvorlig sygdom, forklarer lektor.

Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har fundet fire ræve smittet med den såkaldte rævens dværgbændelorm, en parasit der kan smitte både kæledyr og mennesker. Det oplyser DTU på sin hjemmeside.

De fire ræve er alle nedlagt omkring Højer i Sønderjylland. Den første blev nedlagt i april sidste år, og nu er parasitten fundet i yderligere tre ræve.

»Sådanne områder med høj lokal forekomst er også kendt fra udlandet og udgør en særlig smitterisiko for kæledyr og mennesker. Risikoen er lille, men dyrlæger og læger bør være opmærksomme på muligheden for smitte med rævens dværgbændelorm,« forklarer seniorforsker i parasitologi Heidi L. Enemark fra DTU Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet begyndte tilbage i april 2011 en overvågning af parasitten, der på latin bærer navnet Echinococcus multilocularis. Siden har man tjekket i alt 679 vilde rovdyr - 546 ræve, 129 mårhunde, 3 grævlinger samt ulven fra Thy - og det er her i blandt, de fire smittede ræve er fundet.

Det er første gang, at rævens dværgbændelorm er fundet i Jylland. Tilbage i 2000 blev den fundet i tre ræve omkring København, og i 2005 blev ormene konstateret i en dansk kat.

Ifølge Eskild Petersen, klinisk lektor på Aarhus Universitet, er det ikke en sygdom, man skal tage let på. Til Ingeniørens hjemmeside siger han:

»Der er tale om en ganske alvorlig sygdom. Det er en proces i leveren, der vokser invasivt som en levercancer.«

Han forklarer dog også, at der i Danmark kun er registreret et tilfælde, hvor et menneske er blevet smittet, og det var en person fra Schweiz, et land, hvor ormen er mere udbredt.

»Så han er formentlig smittet dernede,« siger Eskild Petersen til ing.dk.

Ifølge DTU Veterinærinstituttet er rævens dværgbændelorm udbredt i store dele af Europa »og kan smitte til mennesker gennem kontakt med afføring fra smittede dyr som for eksempel ræve og hunde, hvilket kan have alvorlige følger«.

»Efter fundene ved Højer anbefaler Fødevarestyrelsen, at hunde fra Tønder Kommune behandles regelmæssigt mod orm,« oplyser veterinærinstituttet.