Danmark

Farlig bændelorm breder sig i Danmark: Kan være dødelig for mennesker

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Dværgbændelormen spreder sig i øjeblikket blandt ræve og mårhunde i Sønderjylland. Myndighederne frygter, at den spreder sig til resten af landet. Her undersøger forskningslektor Christian Kapel (tv) og ph.d.-studerende Isam Saeed på Landbohøjskolen en ræv for den livsfarlige bændelorm. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup

En farlig bændelorm spreder sig i Danmark. Den smitter fra ræve til hunde og videre til mennesker. Og selv om ormen er harmløs for dyrene, kan den være livsfarlig for mennesker.

Tænk dig om, inden du klapper hunden eller putter dig med katten i sofaen. Hvis din hund har været i skoven, eller katten spist en mus, kan de potentielt have været i kontakt med en farlig parasit, der i øjeblikket breder sig i det sønderjyske.

Læs også: Farlig parasit fundet i fire sønderjyske ræve

Den farlig bændelorm fra ræve spreder sig i det sønderjyske og kan i værste fald gives videre til mennesker via hunde og katte.

Det skriver DR Nyheder.

Veterinærinstituttet offentliggør i næste uge en rapport om forekomsten af dværgbændelorm, som viser, at den farlige parasit er begyndt at brede sig til mårhunde i det sønderjyske, og forskerne frygter, at det er et spørgsmål om tid, før den har spredt sig til resten af landet.

- Mit bud er, at forekomsten er højest i Sønderjylland, men at det spreder sig op i det centrale Jylland. Og så er der en mulig risiko for, at det spreder sig i hele landet, det siger seniorforsker ved Veterinærinstituttet DTU, Heidi Enemark, til DR Nyheder.

Læs også: Advarsel efter ormefund: Vask dine jordbær grundigt

Parasitten, der kan smitte både mennesker og kæledyr, er siden 2011 konstateret i 14 ræve i Danmark. 10 af dem er fundet i naturen omkring Højer i Sønderjylland. Fire er fundet omkring Grindsted.

- I værste fald er parasitten dødelig. Den kan give anledning til kræftlignende forandringer i leveren. Forandringer, som kan sprede sig til andre dele af organismen, fortæller seniorforsker Heidi Enemark.

Ifølge Heidi Enemark er sandsynligheden for at blive smittet heldigvis meget lille. Det kan for eksempel ske, hvis man ved uheld får æg fra hunde- eller ræve-afføring i munden.

Relaterede

Det læser andre