Den danske stat har ikke bidraget til løsesum, siger udenrigsministeren. Familien klarede selv forhandlinger. og skaffede de 16 mio. kroner, som frigivelsen kostede.

Det er familien til de danske sejlergidsler, der har stået for forhandlinger om frigivelsen af de danske sejlergidsler, og den danske stat har ikke været involveret i nogen form for løsesum.

Det oplyser udenrigsminister Lene Espersen (K) fra Moskva.

- Den danske stat udbetaler af princip ikke løsesum, og den har ikke forhandlet om frigivelse. Det har familien selv stået for med rådgivning af professionelle forhandlere.

- Men vi har fulgt sagen tæt, siger Lene Espersen.

Hun glæder sig over budskabet om frigivelsen af de syv danske sejlere - heraf tre børn - som nu endelig er frigivet efter mere end et halvt år i fangenskab hos somaliske pirater.

- Det er med stor glæde, at vi nu har vished for, at den danske sejlerfamilie er blevet frigivet, siger hun.

- Det er en meget glædelig begivenhed, og vi sender vores varmeste tanker til dem og deres pårørende. De har været igennem en meget vanskelig tid og nu er det så endelig overstået og de er på vej hjem, siger Lene Espersen.

Midt i glæden over, at de syv sejleres mareridt i kløerne på de somaliske pirater er slut, minder udenrigsministeren om, at der fra dansk side er endnu en gidselsag, som vi ikke må glemme.

- Vi må ikke glemme, at vi har andre gidsler - to danskere og fire filippinere - i den anden piratsag, der har været tilbageholdt siden den 12. januar. Den sag følger vi meget tæt, siger Lene Espersen.

Den seks mand store besætning på det dansk-flagede fragtskib Leopard fra rederiet Shipcraft blev kidnappet fra skibet den 12. januar.

Piraterne angreb i Aden-Bugten ud for Oman og lod skibet være fordi besætningen havde gjort deres pligt og stoppet hovedmotoren. Skibet var lastet med våben og sprængstoffer.

De to danskere er kaptajnen Eddy Lopez og styrmanden Søren Lyngbjørn.

/ritzau/