Far var en sjov mand, og derfor skulle hans dødsannonce også være det, fortæller Erling Hedes søn, Allan Hede.

Læsning af dødsannoncer er normalt ikke noget at grine af, men onsdag måtte læserne af Midtjyllands Avis alligevel trække på smilebåndet, da de læste Erling Hedes dødsannonce.

'1958 Cadillac ej til salg' stod der under de mere gængse oplysninger om, at den 73-årige automekaniker fra Silkeborg var sovet stille ind og efterlader sig konen Linda, sønnerne Allan og Mike og to svigerdøtre.

- Han var en rar og sjov mand. Alle kunne li' ham, og han havde et kæmpe netværk, fortæller den ene af hans to sønner, Allan Hede.



- Det var lige i hans ånd at grine af tingene, og derfor ville vi gerne have, at hans dødsannonce skulle afspejle, hvordan han var som person. Folk må godt trække på smilebåndet, når de læser den og tænke: 'Det var sgu frisk'.

Sønnen mindes en typisk episode, da faderen for nogle år tilbage blev præsenteret for sin kommende svigerdatter for første gang:

- Uden middagen udbrød han pludselig: Sid så ordentligt! Hun havde aldrig mødt ham før, og hun har sikkert bare tænkt: 'Hold kæft en idiot, griner sønnen.

- Han var en sjov fyr. Derfor skulle dødsannoncen også passe til ham. Der skulle ikke bare stå 'er stille sovet ind'. Vi ville gerne skrive noget, der passer til ham, og som viser folk, hvad han var for en person. Han arbejdede med biler hele sit liv og havde en forkærlighed for Cadillac, og lige nu står der netop en 1958-model i garagen. Derfor blev det den, der kom med i annoncen, fortæller Allan Hede. 

Denne dødsannonce blev indrykket i Midtjyllands Aivs - og den ligner ikke helt en normal dødsannonce
Denne dødsannonce blev indrykket i Midtjyllands Aivs - og den ligner ikke helt en normal dødsannonce
Vis mere


Erling Hede kom i lære som mekaniker som 14-årig. Da han var 18, blev han udlært, og i mange år drev han et mindre autoværksted i Silkeborg. Da han gik på efterløn, fiksede han veteranbiler på hobbyplan. 

- Han tog en bil ind og skilte den fuldstændig ad. Så arbejdede han på den i nogle måneder, og så stod den bagefter som en fuldstændig ny bil. Og så solgte han den igen.

- Hvis folk ringende under aftensmaden og fortalte, at deres bil var brudt sammen, og at de skulle på ferie dagen efter, ja, så gik han ud og tog arbejdstøjet på og fik ordnet den bil, så de kunne køre af sted på ferie dagen efter. Sådan var han. Han var der altid.

Og det var ikke bare biler, han kunne reparere. Erling var en handyman i ordet bedste forstand.

- Han kunne lave alting. Hvis støvsugeren gik i stykker. Hvis vaskemaskinen eller oliefyret brød sammen. Han skilte det hele ad. Skiftede en reservedel og fik det til at fungere igen.

Når han ikke var på sit værkstedet, brugte han meget tid på at rejse verden rundt med sin familie. Især til USA, hvor han boede som ung.

- Han var sådan én, der altid var 'på'. Han var typen, der begyndte at stå på ski som 60-årig. Da han blev 62, begyndte han at spille golf. Han elskede at spille kort.

For tre år siden fik Erling Hede konstateret kræft. En sygdom, han i første omgang blev helbredt for, men i januar i år brød sygdommen ud igen, og i april begyndte det for alvor at gå ned ad bakke.

- Men selv om han var syg, arbejdede han stadig på bilerne. Jeg hjalp ham, men han var hjernen bag, og jeg var hans muskler.

Selv om faderens død var ventet, efterlader han alligevel et kæmpe savn hos alle, der kendte ham, erkender sønnen.

- Vi er rimelig afklarede, og så alligevel: Hvor godt forberedt er man, når det kommer til stykket?

Erling Hede skal bisættes lørdag eftermiddag.

- Så vælter korthuset igen, siger Allan Hede.