Der var lagt blomster, tændt lys og hængt en arbejdsbluse op for at mindes den 32-årige stilladsarbejder, der tirsdag styrtede ned fra taget på Hotel d'Angleterre og døde.
Der var lagt blomster, tændt lys og hængt en arbejdsbluse op for at mindes den 32-årige stilladsarbejder, der tirsdag styrtede ned fra taget på Hotel d'Angleterre og døde. Foto: Keld Navntoft

Arbejdsgiver kan ingen svigt få øje på, efter en ansat faldt 10-14 meter ned fra taget på Hotel d'Angleterre og blev dræbt

For Eriksson Stilladser, der havde den 32-årige stilladsarbejder ansat, der i går styrtede i døden, er det en sort dag. Det medgiver ejer Jack Eriksson, som kendte den dræbte familiefar godt, og som i dag ikke fatter, hvorfor han ikke tog sin faldsele på, da han tirsdag over frokost vendte tilbage til sit arbejde på toppen af det velrenommerede hotel ved Kongens Nytorv i København.

- Jeg fatter ikke, hvorfor han ikke tog den sele på. Det er ikke spor besværligt, men han har måske tænkt, at det ikke var nødvendigt. Jeg kender ham ellers som en mand, der altid satte sikkerheden højt, og hans kolleger beskriver ham også som en, der altid havde sin sele på, siger ejer af Eriksson Stilladser Jack Eriksson til bt.dk

Entreprenørselskabet Pihl og Søn står for den igangværende totalrenovering af det mere en 250 år gamle hotel. Her skulle den dræbte 32-årige tirsdag pille nogle såkaldte trapezplader af det midlertidige tag, som har overdækket hotellets gård. Men da han træder ud på en af pladerne, brister den, og han styrter 10-14 meter på et andet tag. Herfra kunne han være faldet endnu flere meter ned i Palmehaven i hotellets gård. Manden dør senere af sine kvæstelser på Rigshospitalet.

Ifølge Arbejdstilsynet så 'tyder det på, at der ikke var de tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger mod nedstyrtning'. Hvad siger du til det?

- Det er simpelthen ikke rigtigt! Jeg synes ærligt talt Arbejdstilsynet lige skulle vente, til de hører hele historien, siger Jack Eriksson.

- Vi har så sent som sidste uge holdt møder med Pihl og Søn om, hvordan netop den her overdækning skulle pilles af. Vi krævede sågar, at vi ventede med taget, til vi kunne bruge tårnkranen, som vi har på pladsen, som sikkerhedsforanstaltning til netop den opgave, forklarer Eriksson.

Det var meningen, at stilladsarbejderne skulle klikke deres faldseler fast til kranen, og kranføreren skulle følge arbejderne under arbejdet, så hvis de faldt, ville de højst falde halvanden meter.

- Alt var gjort klar for ham. Havde han haft den sele på, havde han højest fået en ridse på skinnebenet, mener ejeren.

De øvrige ansatte fik tirsdag tilbudt krisehjælp, mens Jack Eriksson var hos den 32-åriges enke og hans to børn.

- Det er dybt tragisk. Alle mine tanker går lige nu til hans hustru og børn, siger Jack Eriksson

Han har foreløbigt aftalt med Arbejdstilsynet, at de ikke fjerner resten af taget, før det er tøvejr. Frosten gør tagpladerne sprøde, forklarer han.

Skulle I så ikke i første omgang have ventet, til det ikke længere var frostvejr?

- Sådan kan man ikke sige det. Det er jo netop, derfor vi havde kranen. For stilladsarbejde er farligt. Men som jeg ser det, er der ingen, der har svigtet. Vi kunne ikke have lavet flere planer eller foranstaltninger. I sidste ende er det helt og holdent mit ansvar. Det er os, der står for sikkerheden. Der kan jeg ikke klandre Pihl og Søn for - selvom jeg heller ikke selv kan stå på arbejdspladsen og sikre mig, at alle mand tager deres seler på, siger Jack Eriksson.

Gården inde i d'Angleterre, hvor ulykken skete, er dagen derpå spærret af, og der er vagter til stede. En gruppe i Arbejdstilsynet holder onsdag møde om, om der skal udstedes påbud på arbejdspladsen for at sikre, at der ikke sker en lignende ulykke. Derefter vil organisationens jurister se på, om sikkerhedsreglerne er overtrådt. I så fald kan arbejdsgiveren se frem til en politisag og en bøde på alt fra 25.000 og op til over 100.000 kroner.

BT har også rettet henvendelse til entreprenørselskabet Pihl og Søn, som har hyret Eriksson Stilladser. Her holdes også møde onsdag, men indtil det er slut, kan ingen udtale sig.

SMS

Tophistorier

Clinton langede ud efter 'racistisk' Trump under nattens debat
Der var smil og god tone mellem Trump og Clinton - i et kort øjeblik. Reuters/Mike Segar

Clinton langede ud efter 'racistisk' Trump under nattens debat

Kendt dansk designer går i krig med Coop: De har stjålet vores populære design
Peter Østberg er medejer af By Lassen, der nu har stævnet Coop for plagiat.

Kendt dansk designer går i krig med Coop: De har stjålet vores populære design

BT afslører: Skatteyderne har betalt 84 mio. kr. - men virker det overhovedet?
Kåre Press-Kristensen, der er ingeniør ved Det Økologiske Råd, måler på det store billede herover partikeludledning fra en bus ved Nørreport Station i København.

BT afslører: Skatteyderne har betalt 84 mio. kr. - men virker det overhovedet?

Briterne: Du er fuld af løgn, Wiggins!
Bradley Wiggins står med et gigantisk forklaringsproblem i forhold til sin sejr i Tour de France i 2012.

Briterne: Du er fuld af løgn, Wiggins!

Journalist langer ud efter Jolie: Hendes sindssyge fortid er næsten FOR utrolig til at være sand
Angelina Jolie med skuespiller og instruktør Billy Bob Thornton, som hun giftede sig med i 2000, da de var henholdsvis 24 og 44 år.

Journalist langer ud efter Jolie: Hendes sindssyge fortid er næsten FOR utrolig til at være sand

Mor havde ikke set sin søn i 10 år: I virkeligheden boede hun med hans lig

Mor havde ikke set sin søn i 10 år: I virkeligheden boede hun med hans lig

Efter vildt beskidt krig mødes de endelig: Her er det værste, der kan ske for Trump og Clinton
Foto: AFP

Efter vildt beskidt krig mødes de endelig: Her er det værste, der kan ske for Trump og Clinton

Elever ville have hævn over efterskolen: 'Flæk dem, tak'

Elever ville have hævn over efterskolen: 'Flæk dem, tak'

Hitter på Facebook