Fagforeninger opgiver højere pension, fordi medlemmer bliver modregnet det beløb, de får i offentlig pension.

København. For hundredtusindvis af danske pensionsopsparere er det så dårlig en forretning at spare op til pension i de sidste år på arbejdsmarkedet, at flere fagforeninger enten nedtoner eller helt opgiver det som krav i overenskomstforhandlinger.

Det skriver Jyllands-Posten.

Årsagen er, at de offentlige pensioner bliver modregnet, hvis den private pension er for høj. Og det vil den være for mange lav- og mellemindkomstgrupper.

- Man ender med at lave overenskomstløsninger, hvor medlemmerne ikke er forpligtet til at spare op, og det er tudetosset. Fundamentet for det pensionssystem, der er kåret til verdens bedste, begynder at smuldre, så der er i høj grad brug for at gøre noget, siger formand i FOA Dennis Kristensen til avisen.

Fredag kunne LO og Dansk Arbejdsgiverforening sætte underskrifter på den sidste del af overenskomsterne på det private arbejdsmarked.

Ifølge HK-formand Kim Simonsen har man valgt ikke at lade pensionsindbetalingerne stige denne gang, fordi der ikke er sikkerhed for, at det kan betale sig for medlemmerne at spare mere op. Det siger han til Jyllands-Posten.

Ud over lønstigninger betyder de nye aftaler, der nu skal stemmes hjem af medlemmerne, at der bliver større mulighed for at veksle pensionsindbetaling til seniorfridage.

Direktøren i brancheorganisationen Forsikring & Pension, Per Bremer Rasmussen, er på baggrund af de nye overenskomster bekymret for, at mange vil spare mindre op til pension og dermed blive mere afhængige af offentlige ydelser.

- Det er det, vi ofte har advaret politikerne om, uddyber han over for Ritzau.

- Arbejdsmarkedets parter indretter sig rationelt efter et system, der ikke er i orden. De skal jo varetage medlemmernes interesser.

- Lige nu er det ikke at spare op til pension, når man er så tæt på pensionsalderen. Det er skidt, at man tvinger nogle til at handle på den måde.

Venstre-regeringen nedlagde kort efter valget i sommeren 2015 Pensionskommissionen, som SR-regeringen havde sat til at se på problematikken.

Jyllands-Posten har spurgt finansminister Kristian Jensen (V) om hans syn på sagen. I en mail skriver presseafdelingen i ministeriet til Jyllands-Posten:

- Finansministeriet oplyser, at regeringen er opmærksom på problematikken i regeringsgrundlaget. Regeringen har endnu ikke taget stilling til et konkret udspil.

/ritzau/