Patienter med psykiske lidelser afvises på psykiatriske sygehuse trods ret til udredning og behandling, skriver fagmagasin. Ekspert kalder afvisningerne for »ulovlige«.

Når personer med psykiske lidelser får en henvisning fra egen læge til et psykiatrisk hospital, så skal de kunne regne med at blive udredt og behandlet.

Men trods retten til udredning og behandlingsgaranti afviser psykiatriske sygehuse en del patienter, fordi de ikke passer ind i patientmålgruppen. Det skriver psykologernes fagmagasin, Magasinet P.

Udover begrundelsen med at patienterne stikker uden for målgruppen, afviser de psykiatriske sygehuse patienterne på baggrund af mangelfulde henvisninger. Men det er langt fra lovligt, vurderer Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet.

»Det er ikke lovligt at tilbagevise en patient alene på grund af manglende oplysninger eller afvise en patient, hvis det kun begrundes med, at patienten ikke ligger inden for målgruppen,« siger han til Magasinet P og uddyber, at regionernes vejledning til de psykiatriske sygehuse er for »løst definerede«, og at det derfor ofte er tilfældigt, hvem der bliver tilbudt behandling.

I vejledningen står der blandt andet, at patienter skal være »syg i moderat grad« eller »syg i udtalt grad«, ligesom de skal have »betydelig nedsættelse i funktion relateret til psykisk sygdom« eller skal lide af »betydelig forpinthed«.

Mens Kent Kristensen mener, at det er et brud på både sundhedspersonalets og patienternes retssikkerhed, når det er op til behandlere at prioritere behandlingerne, kan Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), ikke genkende billedet af, at der skulle være løse kriterier for, hvilke patienter der tilbydes behandling.

Til magasinet skriver formanden i et skriftligt svar således, at han har en klar forventning om, at hvis der sker en afvisning af en patient, så er det ud fra saglige og faglige begrundelser, eller fordi henvisningen trods fokus på god og klar henvisning alligevel er mangelfuld.

Retten til udredning inden for 30 dage trådte i kraft 1. september 2015. Samtidig har psykiatriske patienter ret til behandling inden for 30 eller 60 dage efter udredning, afhængigt af sygdommens alvor.