Fagbladet Journalistens ansvarshavende redaktør, Øjvind Hesselager, har gennemgået og blåstemplet cirka 30 artikler, som Annegrethe Rasmussen har skrevet for bladet.

Journalisten Annegrethe Rasmussen kan ånde lettet op. Hun er nemlig blevet ‘frikendt’ for beskyldninger om at have plagieret artikler, som hun har skrevet til fagbladet Journalisten.

Det skriver Journalisten på sin hjemmeside.

Ansvarshavende redaktør på Journalisten, Øjvind Hesselager, har gennemgået omkring 30 artikler, som Annegrethe Rasmussen har skrevet til Journalisten siden marts 2010, hvor hun skrev sin første blog om dansk/amerikanske medieforhold, skriver Journalisten.

Det sker, fordi Annegrethe Rasmussen i midten af december blev fyret fra sit job hos Altinget, fordi en af hendes artikler blev taget for plagiat.

Et ord Annegrethe Rasmussen ikke selv anerkender. Hun mener i stedet, at det handler om manglende kreditering.

Hendes artikel mindede for meget om en leder i The Economist, lød det fra Altingets chefredaktør, Rasmus Nielsen, som altså valgte at fyre Annegrethe Rasmussen.

Samtidig valgte fagbladet Journalisten at opsige samarbejdet med Annegrethe Rasmussen, indtil de havde undersøgt hendes arbejde.

Øjvind Hesselager fra Journalisten har efterfølgende forsøgt at sammenligne teksterne ved at oversætte nøgleord fra Annegrethe Rasmussens artikler og se, om ordene matchede for meget med ord fra udenlandske tekster.

Derudover har den ansvarshavende redaktør læst artiklerne, som den udskældte journalist selv linkede til i sine artikler.

Det har resulteret i fund af steder, hvor han mener, at Annegrethe Rasmussen burde have skrevet, hvor citatet var fra, selvom det i konteksten fremgår tydeligt, ifølge Øjvind Hesselager.

Mest bemærkelsesværdigt er et afsnit på omkring 150 ord fra artiklen ‘Mediegribbe og massemord’. Ifølge den ansvarshavende redaktør minder afsnittet ‘faktuelt og formuleringsmæssigt’ om en tekst fra det amerikanske medie, Washington Post.

Men samlet set er Øjvind Hesselager tilfreds med Annegrethe Rasmussens arbejde for fagbladet, selvom han kunne have ønsket sig en bedre kildehenvisning i ovenstående eksempel.

»Min konklusion er dels, at Annegrethe Rasmussen har leveret en række veloplagte og velskrevne tekster, hvor hun dygtigt udnytter sin amerikanske base til at perspektivere ikke mindst samspillet mellem politikere og medier i Danmark.

Dels har jeg ikke fundet eksempler, der kommer i nærheden af det, der var med til at udløse sanktionen fra Altinget.

Samlet har jeg derfor vurderet, at Annegrethe Rasmussen ganske vist har haft et åbenlyst og bekymrende problem med et andet medie, men det har hun ikke med Journalisten,« skriver Øjvind Hesselager.

Den dom er hovedpersonen glad for at modtage. Hun noterer sig samtidig den ansvarshavende redaktørs kritikpunkt.

»Jeg bemærker mig, at den artikel ud af cirka 30 blogposter, Øjvind har identificeret som den eneste, der giver anledning til en kritisk bemærkning, er kildeangivet af mig med den artikel, som Øjvind gerne havde set nævnt flere gange. Spørgsmålet om, hvordan og hvor tydeligt man kildeangiver, er blevet diskuteret flere steder herunder i P1’s program ’Mennesker og Medier’ fredag den 8. januar, hvor udlandsredaktøren på Berlingske  havde en række fornuftige refleksioner og anbefalinger, som jeg er enig i,« skriver Annegrethe Rasmussen i et svar til Journalisten.

Hun ærgrer sig samtidig over, at Journalisten i første omgang valgte at opsige samarbejdet, da det kom frem, at Altinget havde taget hende i plagiat. For det var med til at give en ‘overvældende negativ pressedækning af min person’, skriver den frifundne journalist.

Annegrethe Rasmussen vil nu overveje sin fremtid og overveje, hvem hun vil arbejde for fremover. Fagbladet Journalisten er en af hendes fremtidige arbejdsgiver, skriver hun.