Ledigheden blandt unge danskere rasler ned. Det skyldes mere målrettede uddannelser, mener finansministeren, mens Venstre giver kontanthjælpsreformen æren.

Antallet af unge, som hver måned modtager offentlig forsørgelse, styrtdykker. På et år er antallet af arbejdsløse under 25 år faldet fra 13,9 procent af befolkningen til 10,6 procent i første kvartal af 2015, viser tal fra Danmarks Statistik.

Danmark har nu den laveste ungdomsarbejdsløshed siden 2009, og det glæder finansminister Bjarne Corydon (S), skriver metroxpress.

»Det går den rigtige vej. Unge er jo de mest omstillingsparate, når der er job. Vi har også fået justeret uddannelserne, så de passer til virksomhedernes behov. Jeg er sikker på, at vi får færre unge arbejdsløse de næste fire år,« siger han til avisen.

Den generelle arbejdsløshed i Danmark er også faldet, men slet ikke så markant som blandt unge. Faktisk er dansk ungdomsarbejdsløshed den, der er faldet kraftigst i Europa ifølge EU. Ifølge professor i ungdomsarbejdsløshed Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet, kan den særlige ungeindsats, hvor unge hurtigt får færre dagpenge, spille ind.

»Historisk har ungdomsarbejdsløsheden været endnu lavere, og man kan sandelig gøre mere. Blandt andet er der jo stadig udfordringer med manglen på praktikpladser, og der er for en del især universitetsuddannelser en ret høj arbejdsplads,« siger han til metroxpress.

I en e-mail fortæller også Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen (V), at et kontanthjælpsloft kan få den endnu længere ned.

»Jeg glæder mig over, at det ser ud til, at ungdomsledigheden er faldet. Det skyldes helt givet, at vi har gennemført en kontanthjælpsreform, der jo netop har fokus på at få unge til at tage en uddannelse eller i arbejde,« skriver han til metroxpress.

BNB