Der foretages færre ligestillingsvurderinger af lovforslag i år end i 2013. Det går stik mod regeringens strategi på området.

Et nyt notat fra Ligestillingsministeriet viser, at kun cirka hvert ottende lovforslag bliver ligestillingsvurderet.

Det går stik imod den strategi, som regeringen vedtog i begyndelsen af 2013, om at styrke ligestillingsvurderingen i det offentlige. Siden regerings strategi blev vedtaget, er antallet af ligestillingsvurderinger faktisk faldet fra 28 i fjor til 25 i år. Derudover viser notatet, at blot seks ud af 20 ministerier har foretaget ligestillingsvurderinger i 2013/2014. Det skriver Politiken.

Over for avisen vurderer ligestillingsforsker og professor ved Aalborg Universitet Annette Borchorst, at mange af de 25 ligestillingsvurderinger i bund og grund er ligegyldige, da de blot indeholder kortfattede konstateringer fra embedsmænd. Dermed grænser det til »en symbolpolitisk øvelse uden indhold bag«, mener hun.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (EL), er langt fra tilfreds med, at der modsat regeringens strategi tjekkes færre love for kønsforskelle.

»Strategien har jo åbenlyst fejlet, når det ender med, at færre lovforslag ligestillingsvurderes end året før. Ministerierne er kommet frem til, at ganske få lovforslag spiller en rolle for ligestillingen i Danmark, men jeg mener, at det er urealistisk, at kun hvert ottende lovforslag er relevant at ligestillingsvurdere. Det tyder på at embedsmændene ikke er fagligt klædt på til opgaven,« siger Johanne Schmidt-Nielsen til Politiken.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) giver udtryk for, at han trods alt glæder sig over, at antallet af ligestillingsvurderinger er fordoblet siden regeringsskiftet.