Nye tal fra Danmarks Statistisk viser, at antallet af ikke-vestlige indvandrere i beskæftigelse er faldet med 6,9 procent over fem år. Faldet for danskere i samme periode er næsten det halve. Alvorlige og triste tal mener seniorforsker.

Krisen ramte alle i Danmark i årene omkring 2008 til 2013, og skabte et fald i antallet af mennesker i arbejde. Men nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ikke-vestlige indvandrere blev hårdere ramt af krisen end folk med dansk baggrund i denne periode.

For mens faldet af folk i arbejde var på 4,1 procentpoint for danskere, er tallet for ikke-vestlige indvandrere næsten dobbelt så højt. Nemlig 6,9 procentpoint. Krisen er småt stilnet af og kurven begyndt at vende for danskerne, men ikke for de ikke-vestlige indvandrere. Knap fem ud af ti ikke-vestlige indvandrere er i arbejde, hvorimod lidt over syv ud af ti dansker har job.

Seniorforsker ved Rockwoolfonden, Marie Louise Schultz-Nielsen, der har forsket og skrevet flere bøger omkring indvandrere på arbejdsmarkedet, forklarer, at tallene så rigtig gode ud lige op til krisen, og i 2008 var forskellen mellem antallet af ikke-vestlige indvandrere og danskere uden arbejde den mindste nogensinde:

»Tallene er alvorlige og triste. Siden krisen ramte mistede danskere også arbejde, men de er nu begyndt at komme i job igen. Udviklingen har ikke vendt i samme grad for ikke-vestlige indvandrere, og det er bekymrende,« siger hun.

Da ikke-vestlige indvandrere består af folk fra mange forskellige lande, med varierende religioner og forskellige kulturer, er det svært at sætte en finger på en enkelt forklaring. Men Marie Louise Schultz-Nielsen har nogle bud på, hvad det store fald kan skyldes:

»Det kan være fordi, at krisen specielt har ramt dem, som er på kanten af arbejdsmarkedet. Dem der sidst kom med på opsvinget op til krisen, har også været dem, der røg først. Det gælder også for unge og nyuddannede danskere generelt. Derudover kan der for ikke-vestlige indvandrere være tale om et lidt lavere uddannelsesniveau og dårligere danskkundskaber,« siger hun.

Marie Louise Schultz-Nielsen mener, at man bør tage situationen alvorlig, men forklarer også, at der ikke er en hurtig og nem løsning på problemet:

»Der er ingen hurtige løsninger, der bare lige kan sættes i gang. Der skal flere tiltag til, men én af vejene til at få flere indvandrere i arbejde kan være at opkvalificere folk. At give dem nogle bedre værktøjer til at klare sig på det danske arbejdsmarked. Hvad, der ellers kan diskuteres i forhold til lønninger og så videre, er i sidste ende en politisk afvejning,« siger Marie Louise Schultz-Nielsen.