Antallet af personer, der kommer i behandling for deres alkoholmisbrug, er faldet med ni procent på tre år. Det er bekymrende, mener Blå Kors Danmark.

I Danmark er der en lang række danskere, der har et alkoholmisbrug. Men det er de færreste, der får den nødvendige behandling.

En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut viser, at antallet af personer der kommer i alkoholbehandling er faldet med ni procent – fra 34.000 i 2010 til 30.000 i 2013.

Udviklingen er ifølge Blå Kors Danmark et problem.

»Vi har 140.000 alkoholafhængige og 585.000 med et skadeligt alkoholforbrug i Danmark, så 30.000 i behandling er ikke meget. Tallene viser, at faldet ikke dækker over et mindre behov, men at flere i stedet ikke får den hjælp, de har behov for,« siger generalsekretær Christian Bjerre i Blå Kors Danmark i en pressemeddelelse.

Ifølge Christian Bjerre er det essentielt, at en person erkender, at han eller hun har et misbrug, før de kan gå i behandling. Her er familien en vigtig del af processen.

Blå Kors har netop lavet en ny undersøgelse via Voxmeter, der viser, at 86 procent af befolkningen mener, at de nære pårørende er dem, der først og fremmest har ansvar for at tale med personen, der har et alkoholmisbrug, og overbevise vedkommende om behovet for behandling.

Men ifølge generalsekretæren ligger der et politisk ansvar for at få løst problemet.

»Som det ser ud nu, er der behov for, at politikerne både gør noget for at øge antallet af personer i behandling og aktivt arbejder for, at faldet i alkoholsalget kan fortsætte,« siger han.

I januar viste en undersøgelse fra mediebureauet IUM, at næsten 80 procent af danskerne ikke ved, at kommunerne har gratis behandlingstilbud for personer med et alkoholproblem, selvom det har eksisteret siden 2007. Kommunernes Landsforening lovede dengang, at den ville arbejde på at øge danskernes kendskab til de tilbud, kommunerne har.