Otte ud af ti af de unge i fængslerne har kun en uddannelse fra folkeskolen. De uuddannede unge har særligt brug for hjælp, understreger ekspert.

Langt de fleste af de kriminelle unge i landets fængsler har kun siddet meget få år på skolebænken.

Tal fra Justitsministeriet og Danmarks Statistik viser ifølge Politiken, at otte ud af ti af de 25-29-årige i fængslerne ikke har taget en uddannelse efter folkeskolen. Blandt de ikke-kriminelle unge er det kun to ud af ti, der kun har en afgangseksamen fra folkeskolen.

Tallene viser, at de uuddannede unge har særligt brug for hjælp, mener Inge Bryderup, der er professor på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.

»Det er de mest socialt udsatte, som ender i fængsel. De har haft det svært med folkeskolen, og folkeskolen har haft det svært med dem. Uddannelse er afgørende for, at man kan blive selvforsørgende, og betydningen er større end tidligere, hvor de unge kunne få et ufaglært arbejde,« siger hun til Politiken.

Inge Bryderup foreslår blandt andet, at der indføres et 11. skoleår, der skal forbedre socialt udsattes folkeskoleuddannelse

Justitsminister Mette Frederiksen (S) løftede i søndagens Berlingske sløret for en del af et udspil, regeringen er på vej med, som skal skærpe indsatsen mod ungdomskriminalitet. Her er forebyggelse blandt andet essentielt.

Justitsministeren understreger over for Politiken, at der skal arbejdes mere med at løse problemerne hos de socialt udsatte familier, samt at der skal være flere uddannelsestilbud til de unge.