Den danske salafist-gruppe, Kaldet til Islam, vil skrive til muslimske indsatte i danske fængsler og »påminde dem om Allah«. Gruppens leder er netop blevet meldt dræbt i Syrien, kæmpende for al-Qaeda.

Den radikale danske islamist-gruppe »Kaldet til Islam«, som var ledet af den nu dræbte 34-årige danske jihad-kriger Shiraz Tariq, vil skrive breve til muslimske indsatte bandemedlemmer i danske fængsler for at få dem til at »vende tilbage til Allah«, skriver Berlingske.

»Vi har mange muslimer, som ikke helt er på det rette spor, som sidder i de danske fængsler. Derfor tænkte vi at skrive breve til disse fanger og påminde dem om Allah. Masser af tid har de til at læse, så vi tænkte, det ville være en god mulighed, hvis man udnyttede denne situation,« skriver Kaldet til Islam på gruppens Facebook-side.

Opfordringen til at skrive breve til muslimske indsatte i danske fængsler kommer præcis samtidig med, at en martyrvideo hylder afdøde Shiraz Tariq, der var kendt som gruppens »emir« under navnet Abu Musa.

Det er endnu ikke officielt bekræftet, at Shiraz Tariq er død i Syrien. Men på martyr-videoen prises han for at være vidende, rettroende og for at kæmpe for den rette sag. Samtidig fortæller videoen, at Tariq kæmpede i Syrien for den berygtede militante islamistiske gruppering Islamic State of Irak and the Levant (ISIS), der er en afløber af al-Qaeda. 

Ifølge Berlingskes oplysninger kæmpede Shiraz Tariq for en særlig undergruppe af ISIS kaldet Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, der består af op mod 2.000 såkaldte Foreign Fighters i Syrien.

»Gruppen er tidligere kendt som Muhajerin Bataljonerne og blev i år en underafdeling af ISIS. De har dog stadig deres egen leder og deres egen profil. Grupperingen består næsten udelukkende af udenlandske krigere, og de er meget ekstreme. De er blandt andet kendt for at lave selvmordsattentater, og hvis man tager ned for at kæmpe med dem, så er det et mål at blive martyr,« siger Aron Lund, der er forfatter til en række rapporter om syriske rebelgrupper for blandt andet det svenske Udenrigspolitiske Institut.

Det er tilhængere af netop Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, der især har PETs bevågenhed. For i Syrien knytter de unge krigere bånd til andre udenlandske krigere, og det er også kendt, at de internationale kontakter er blevet brugt til at gennemføre terroranslag mod Vesten.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har mindst 65 personer taget turen fra Danmark til Syrien for at gå i krig. Heraf er syv omkommet. De reelle tal er dog mindst dobbelt så høje, vurderer PET, der samtidig kalder de danske Syrien-krigere »en af de alvorligste sikkerhedstrusler i vores samfund i øjeblikket«.

Når en ung bliver indlemmet i Kaldet til Islam, ringer alarmklokkerne hos blandt andre PET og SSP-medarbejdere i Københavns Kommune. Gruppen er nemlig kendt for at være Sharia-tro og radikaliserende. I PET advarede man i foråret eksplicit mod en mulig alliance mellem radikale islamister og de kriminelle:

»Dette kan betyde, at personer med en militant islamistisk dagsorden vil kunne trække på ressourcer fra kriminelle miljøer, herunder den adgang til våben, der er i disse miljøer.«

Hos Kriminalforsorgen vil man dog ikke umiddelbart foretage sig noget i forlængelse af Kaldet Til Islams opfordring til at skrive breve til indsatte:

»Jeg kan oplyse om, at normalt blander vi os ikke i, hvad folk skriver til vores indsatte, så længe indholdet i brevene ikke er strafbart, eller man i øvrigt ikke opfordrer til voldelig ekstremisme. Netop omkring voldelige ekstremisme har vi et samarbejde med PET, og det er et område, vi er opmærksomme på. Vi har uddannet vores personale til at observere og indrapportere ændringer i dagligdagen, som kan give anledning til bekymring,« skriver Michael Fønss Gjørup, Kriminalforsorgens sikkerhedschef, i en mail.

Det er ikke første gang, at der er debat om radikale islamisters indflydelse i de danske fængsler. Helt tilbage i 2008 stillede den daværende borgerlige regering sammen med Ny Alliance og Dansk Folkeparti krav om øget tilsyn med fængselsimamerne efter en offentlig debat om fængselsimamernes holdninger.

I sidste uge meldte Justitsministeriet, at Kriminalforsorgen nu lancerer en række tiltag for at undgå, at religiøse forkyndere i landets fængsler og arresthuse opildner til radikalisering og ekstremisme.

Berlingske ville gerne have spurgt Kaldet til islam om brevenes art. Men ingen er vendt tilbage på avisens henvendelser. Journalist Lena Masri har bidraget til denne artikel.