Kriminalforsorgsforeningen er tilfreds med regeringens planer om at udvide arbejdsmiljøloven, så arbejdsgivere skal forpligtes til at forebygge arbejdsrelateret vold og trusler uden for arbejdstiden. Der er dog punkter, der kan forbedres.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) forslag om at lave et »principielt skifte« i forståelsen af arbejdsmiljø er en ekstraordinær god idé, der har været efterspurgt gennem længere tid.

Sådan lyder reaktionen fra formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, efter Mette Frederiksen i Berlingske har fremlagt et forslag til ændring af arbejdsmiljøloven, så arbejdsgivere - både private og offentlige - fremover bliver forpligtet til at forebygge vold og trusler mod medarbejdere på grund af deres arbejde, også uden for arbejdstiden.

Derudover vil arbejdsgivernes ansvar blive udvidet til også at dække opfølgning, hvis først skaden er sket, også selv om det er i fritiden.

»Det er et rigtig godt forslag. Det er den slags initiativer, vi har ventet på i årevis, og der skal nye tiltag i brug. Jeg synes, det er rigtig godt, regeringen tænker i helheder. Der er nemlig behov for, at der både arbejdes med forebyggelse og konkrete handlingsmetoder fra arbejdsgiver, hvis en ansat bliver truet eller udsat for vold i fritiden,« siger John Hatting.

Han peger på, at forslaget er meget kærkomment i Kriminalforsorgsforeningen, der repræsenterer ansatte i landets fængsler.

»Fængsler og fængselsmiljøet gør os alle en smule mere kyniske og distancerede, idet vi hele tiden skal forholde os til de allermest udsatte mennesker i det danske samfund, og derfor har vi brug hjælp til et bedre arbejdsmiljø - for alt for mange takker af i utide,« siger John Hatting, der repræsenterer civilt ansatte lærere, pædagoger og andre ansatte i fængslerne.

Selv om John Hatting er positivt stemt over for regeringens udspil, så er der alligevel noget, som kan forbedres, når arbejdsmiljøloven skal ændres.

»Det er indlysende, at arbejdsgiver har pligt til at hjælpe ansatte både i arbejde og fritid. Det skal suppleres med faglige redskaber til at styrke meningen med og indsatserne i arbejdet. Man kan eksempelvis screene alle nyindsatte i fængsler og arresthuse for psykisk sygdom,« siger John Hatting og uddyber:

»Man skal huske på, at der er tale om meget høje sygdomsrater af psykisk karakter blandt de indsatte i fængslerne - faktisk helt op til 90 procent. Derfor er der tiltag, der kan styrke regeringens indsats,« siger han.