Jeppe Nybroe og Rami Aysha sad i 28 dage som gidsler i Libanon. Jeppe Nybroe har udgivet bogen »Kidnappet: I islamisternes fangehul«, hvor han beretter om opholdet, men de to journalister har divergerende erindringer om fangeopholdet. De to journalister er dog også enige om dele af kidnapningen. Eksempelvis at de blev holdt som gidsler, ligesom Rami Aysha mener, at Jeppe Nybroes beskrivelse af huset, de blev holdt fanget i, er korrekt.

Her er de centrale punkter, hvor de er uenige.

1) Islamister eller banditter?

Jeppe Nybroe skriver i sin bog, at han og Rami Aysha blev taget til fange af islamister - helt konkret med tilknytning til terrororganisationen Islamisk Stat (IS):

»Både han (en af kidnapperne, red.) og de øvrige kidnappere taler ofte om deres store leder: Abu Bakr al-Baghdadi, kalif og øverste leder af den bevægelse, der på det tidspunkt har to skiftende navne, ISIL og ISIS (Islamic State of Iraq and Levant og Islamic State of Greater Iraq and Greater Syria), som igen oprindeligt er dannet af folk fra andre islamistiske grupper i området.«

Rami Aysha mener dog, at de blev taget til fange af »gemene banditter«.

»De var ikke islamister. Hvis de var islamister, ville de bede ofte, og hvis de var islamister, ville de ikke ryge cigaretter eller bande af hinanden. De var under ingen omstændigheder islamister,« siger Rami Aysha til Radio24syv.

Det står i kontrast til det, Rami Aysha fortalte til TV-2 i et indslag kort efter frigivelsen i marts 2014.

»De er kriminelle, men de bliver beskyttet af større grupper. Så de, der yder dem beskyttelse, er faktisk al-Nusra-fronten, tror jeg,« lød det dengang fra den libanesisk-palæstinensiske journalist.

2) De generelle forhold under gidseltagningen

Jeppe Nybroe fortæller i sin bog, at de levede under ekstremt kummerlige forhold og uddybede senest i et interview med Berlingske:

»Jeg kan bare sige, at jeg underkastede mig at blive behandlet som en hjemløs hund. Vi blev behandlet som dyr, lugtede som dyr og så ud som dyr, og jeg ved ikke, hvad det gør ved en, når man bliver som en kuet hund,« fortalte han.

Rami Aysha mener dog overvejende, at de var begunstiget af forhold, der var markant bedre end det, man normalt kan forvente som kidnappet journalist i området.

»Generelt havde vi mulighed for at tage bad. Vi var kidnappede, og vi skulle spørge om lov, hver gang vi ønskede noget, men vi fik en vane med at tage bad hver aften. Vi fik mad hver dag, og de gav os mulighed for selv at lave mad. Og vi kunne få et bad dagligt. De skaffede os også den medicin, vi bad om,« fortæller Rami Aysha til Radio24syv.

3) Forsidefotoet

På forsiden af Jeppe Nybroes bog er der et såkaldt »proof-of-life-billede«, som kidnapperne sendte til Jeppe Nybroes familie i Danmark.

Jeppe Nybroe siger til Berlingske, at kidnapperne tog initiativ til billedet.

»Kidnapperne beder mig gå ud til et toilet, hvor der er noget iskoldt vand fra en brønd. Jeg skal vaske ansigt og hår, og jeg får udleveret sådan en tre-i-én-negleklipper og skal soignere mig og se ud som om, jeg har det godt,« fortæller Jeppe Nybroe til Berlingske.

Rami Aysha har en anderledes oplevelse af forløbet:

»Jeppe foreslog, at de kunne tage sådan et foto af ham og sende hjem. Det syntes kidnapperne var en god idé. De beordrede ham ikke ud og vaske sig. Vi kunne på det tidspunkt bade frit, når vi ville. Vi sagde det til dem, og så kogte de vand og gjorde klar til os,« siger Rami Aysha til fagbladet Journalisten.

4) Ramis forhold til kidnapperne

Jeppe Nybroe skriver i sin bog, at han undervejs kan se, at hans libanesisk-palæstinensiske medfange får et tættere forhold til kidnapperne.

»Det er desuden mere og mere åbenlyst for mig, at Rami ikke refererer alt, hvad han og Abu Omar og de saudiske sheiker taler om, og at vi derfor ikke nødvendigvis holder sammen som makkere. Jeg fornemmer, at Rami er i færd med at køre sit eget spil, og at han måske på en eller anden vis er ved at forlade mig, og tanken gør mig ude af mig selv af angst,« skriver Jeppe Nybroe i bogen.

Den udlægning kan Rami Aysha ikke genkende.

»De trak mig til side, fordi jeg var den eneste, der talte arabisk. Så ville de spørge mig om ting og sager: »Er han rig?« spurgte de i starten. »Nej, han er ludfattig,« svarede jeg. »Vi er de to fattigste freelancere i verden, I har ramt helt galt.« Jeg gik tilbage til Jeppe hver gang og fortalte ham, hvad vi havde talt om,« siger han til Journalisten.

5) Tæsk

Jeppe Nybroe har i sin bog og i flere interviews efterfølgende fortalt, at han blev pisket og fik tæsk undervejs.

»Jeg sluger ufattelige mængder af truende, ondskabsfulde ord og mængder af fysiske pinsler, (...) den fysiske og psykiske mishandling bliver som en slags grundvilkår. Den er på sin egen afsindige måde blevet hverdag. Jeg kan ikke undgå at blive slået og ydmyget,« skriver Jeppe Nybroe i sin bog.

Men ifølge Rami Aysha blev Jeppe Nybroe i alt kun tæsket to gange. Én gang, da de blev taget som gidsler og en anden gang, da forhandlingerne om en løsesum brød sammen.

»Kidnappere er selvfølgelig voldelige, men måden, de behandlede os, er meget bedre end så mange andre journalister. Jeg blev slået tre gange i alt, blandt andet med bagsiden af en AK47-riffel den dag, vi blev kidnappet. Jeppe blev slået i to tilfælde,« siger han til Journalisten.

KILDE: Radio24syv, fagbladet Journalisten og Berlingske