Roen er igen faldet over Kongehuset. Undervejs fik Dronningen støtte fra sin søn, kronprins Frederik, og danskerne fik et kort glimt af en kommende konge.. Fredag sendte Dronning Margrethe en kondolence til H.M. Kong Felipe VI af Spanien.

Den spanske konge var samme dag rejst til Barcelona, og sammen med tusinder af mennesker stod Kong Felipe på Placa de Catalyunya for at ære ofrene for det blodige terrorangreb, støtte den verdenskendte by i Catalonien og markere sin modstand overfor de fanatiske islamister.

Ordene fra Dronning Margrethe lød således:

'Deres Majestæt, det var med dyb sorg, at jeg modtog nyheden om de forfærdelige angreb i går. På vegne af min familie og det danske folk, tag venligst imod min dybfølte kondolence. Vores tanker og medfølelse er hos Dem og det spanske folk. Min dybeste medfølelse går til ofrene og deres familier.'

Ordene fra Dronningen udtrykte medfølelse og støtte til land, som var blevet udsat for endnu et af de terrorangreb, som fundamentalister retter mod Europa. Men hendes handling viste også, at hun igen fokuserer på sin gerning, der indadtil består i at statsoverhoved og samlingspunkt for danskerne, og udadtil at være nationens ambassadør i forhold til den store verden omkring os.

Følger man den royale hjemmeside, kongehuset.dk, vil man kunne se, at de øvrige medlemmer af kongefamilien ligeledes er i gang med at løse deres opgaver ved arrangementer rundt om i landet. Man kan også se, hvordan ugen bød på en ny start – skolestart – for Dronningens yngste børnebørn.

Alt sammen markerer det en tilbagevenden til forpligtelserne og hverdagen efter de i virkeligheden ganske få, men fuldkommen kaotiske dage, da Prins Henrik overskred de fleste danskeres smertetærskel med sin besked om, at han ikke ville begraves sammen med sin hustru i Roskilde Domkirke, eftersom han ikke havde været ligeværdig med Dronningen i løbet af sit liv.

Med den melding udløste han en skandale og satte samtidig Dronningen, den øvrige kongefamilie og administrationen bag kongehuset i en umulig situation, og på Christiansborg holdt ministre og støtter af kongehuset vejret.

Nu har roen indfundet sig. Mens prins Henrik har befundet sig på Rigshospitalet for at blive behandlet for smerter i benet efter en operation, han fik foretaget tidligere på sommeren, har krisen i kongehuset opløst sig.

Lige efter prins Henriks kontroversielle udtalelser lød der ellers hård kritik af kongehusets kommunikation, og det blev sagt, at kongehuset skulle have forhindret Prins Henrik i at komme i kontakt med medierne.

De færreste forstod, at kongehuset var sat ud af spillet af Prinsen. For så længe prins Henrik selv ønskede at komme ud med sit budskab i medierne, kunne ingen reelt hindre ham i at tale med journalisterne, og så længe, at der ikke var tale om sygdom, kunne kongehuset heller ikke appellere til medierne om at undlade at kontakte prinsen.

Alligevel gjorde kongefamilien og kongehuset alt, hvad man kunne for at standse krisen.

Midt i mediestormen rejste Dronningen ned til Prins Henrik på Chateau de Cayx i Frankrig, og her blev det besluttet, at det traditionelle pressemøde og foto-opstilling ikke skulle finde sted. Det ville være for akavet. I stedet tog Dronningen hånd om sin mand og viste sig ved hans side i forbindelse med en koncert. Hun forsøgte ikke at gøre situationen bedre, end den var, men stod den igennem.

Herhjemme viste kronprins Frederik samme form for værdighed, da han blev mødt af pressen ved et arrangement i Aarhus. Her sagde han ganske kort: ”Jeg har kun det at sige, at jeg er rigtig ked af min fars beslutning på rigtig mange områder. Mere kan der ikke siges om den her sag på nuværende tidspunkt.”

Dagen efter fik kongehuset hjælp fra statsministeren, som fra Venstres sommergruppemøde kommenterede krisen. Her fastslog Lars Løkke Rasmussen først, at han havde stor respekt for og kærlighed til den kongelige familie. Han konstaterede dernæst, at det ikke var en nem periode for Kongehuset, og han opfordrede alle til at respektere familiens ret til privatliv – hvilket ikke mindst gjaldt for prins Henrik. Løkke mindede om, at prins Henrik jo rent faktisk var gået på pension.

Endelig gav han sin uforbeholdne støtte til regenten. ”Dronningen yder en beundringsværdig indsats for det land, hun elsker så højt,” lød de afsluttende ord.

Dermed var Dronningen, Kronprinsen og statsministeren i fællesskab med til at stoppe krisen.

At Dronningen har styrken til at gennemleve svære perioder, kom formentlig ikke bag på de danskere, som i de højspændte døgn fulgte hende og fik forstærket deres sympati for regenten. Det nye var, at Dronningen fik følgeskab af sin søn.

Kronprins Frederik har altid haft den styrke, at mange ganske enkelt kan lide ham. De kender hans livshistorie, og de har fulgt, hvordan han som ung kæmpede med sin skæbne, indtil uddannelsen i frømandskorpset, brylluppet med kronprinsesse Mary og senere rollen som far for en stor børneflok har forlenet ham med en ny sikkerhed.

På trods af disse kvantespring har det imidlertid stadig været tydeligt, at han til tider har følt sig ukomfortabel i officielle sammenhænge, hvor alting er nøje koreograferet og planlagt. Han har heller ikke i samme omfang som kronprinsesse Mary fået defineret de opgaver, som han vil arbejde med, for på sigt er det ikke nok at udvise stort engagement i sporten og folkesundheden.

Med sin korte optræden i Aarhus viste han imidlertid nogle af de kvaliteter, som han en dag skal kunne udfolde i fuldt flor som konge. Han sagde de rigtige og sande ord i en svær situation, hvor han kombinerede sin menneskelighed med myndighed. Han var venlig, men for de forsamlede pressefolk var det ikke til at misforstå, at han havde sagt det, han ville, og at der ikke ville blive sagt mere.

I dette lille glimt så man konturerne af en kommende konge.

Som de fleste danskere ved, fik kronprins Frederik som barn og ung en særlig støtte af sin elskede mormor, Dronning Ingrid, som på et tidspunkt sagde direkte til danskerne, at kongehuset aldrig er stærkere end de personer, der bærer det: ”Hemmeligheden ved monarkiets bevarelse og popularitet vil altid være personen. Mennesket,” lød det fra Dronning Ingrid.

Dronning Ingrids datter – Dronning Margrethe - har i sine 45 år på tronen vist sig at være netop det menneske, der har kunnet løfte arven. Med sin fremtoning og sit ordvalg i Aarhus viste kronprinsen for første gang, at han også er i stand til at kunne håndtere medietrykket og stå fast på skansen – selv midt i en smertelig krise for kongefamilien.

I en svær tid må det have været en glæde for Dronningen, for det betyder, at når hun en dag slutter sin livsgerning, vil næste generation være klar til at give nyt liv til et mere end 1000 år gammelt monarki.