Regeringen har ikke tænkt sig at lave om på, at kritisk syge kontanthjælpsmodtagere, der har fået en erstatning til at betale behandling og forsøde livet, mister kontanthjælpen. Det møder kritik.

Bliver du alvorligt syg og modtager erstatning for det, kan det ikke lade sig gøre at få kontanthjælp. Det betyder, at du må leve af de penge, som erstatningen har sikret dig. En regel, som regeringen før valget ville ændre på, men nu er der ikke udsigter til det. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Derfor beskyldes regeringen for at lade de alvorligt syge i stikken, som typisk får udbetalt 100.000 kroner som kompensation for deres kritiske sygdom.

Erstatningen skal blandt andet gøre tilværelsen for de syge bedre og dække behandlingens udgifter. Men er den syge på kontanthjælp, slår kommunen bremsen i, fordi der nu er penge til forsørgelse fra erstatningen.

Kort før valget i 2011 foreslog SF, at det burde være muligt at få både støtte fra kommunen og erstatning. Det blev nedstemt af et borgerligt flertal, og nu har regeringen selv skiftet holdning. Det skuffer både støttepartiet Enhedslisten og Kræftens Bekæmpelse, skriver Jyllands-Posten.

- Det er et kedeligt udtryk for, at man har meget nemmere ved at se de reelt eksisterende problemer og løsninger, når man er i opposition, end når man selv har flertallet, siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, til Jyllands-Posten.

Også den administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse vurderer, at det er en urimelig situation for alvorligt syge.

- Staten inddrager i virkeligheden det lille plaster, som arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at sætte på et meget stort sår, siger Leif Vestergaard Pedersen til Jyllands-Posten.

Trods kritikken kommer der ikke foreløbigt ændringer, lyder det dog fra regeringen.