Det var noget vemodigt, da grev Erik Danneskiold-Samsøe for seks år siden måtte forlade sit hjem gennem 35 år, Gisselfeld Slot. Men den 71-årige greve har siden skabt sig en ny tilværelse, i knap så prægtige omgivelser – langt væk fra det sydsjællandske slot.

Fire betjente, en dommer og flere advokater troppede den 8. juli 2010 op på Gisselfeld Slot ved Haslev. Årsagen til det store opbud var ikke en rundvisning på det smukke, historiske slot og kloster, der har knap 500 år på bagen. I stedet skyldtes opbuddet, at slotsherren grev Erik Danneskiold-Samsøe skulle sættes på gaden. Og man ville undgå ballade.

Greven havde nemlig gennem 12 år kæmpet en indædt kamp for at få lov til at beholde sit slot – en kamp, der kom sig af, at Gisselfelds bestyrelse mente, at han var uegnet til at styre det store gods og derfor ville have ham afsat som overdirektør for herligheden.



Men Erik Danneskiold-Samsøe ville ikke overgive sig og førte årelange retssager i kampen for at beholde slottet, der har været i familiens eje i flere århundreder. Men han tabte sagerne, blev smidt ud af slottet, og hans niece Helene Danneskiold-Samsøe overtog de prægtige gemakker.

Seks år efter udsmidningen, der trods de bange anelser dog foregik helt fredeligt og roligt, er Erik Danneskiold-Samsøe blevet afklaret med sin skæbne.



Det fortæller han, da BT møder ham i Østre Landsret, hvor kampen om slottet atter er på programmet. Denne gang er det dog Eriks datter, Erica Danneskiold-Samsøe, samt hans bror, Ulrik Danneskiold-Samsøe, der har valgt at slås for slottet – og det gør de ved at sagsøge Ericas kusine, Helene.

»Jeg har indstillet mig på, at det var et nyt liv, der startede, da jeg forlod Gisselfeld,« fortæller Erik Danneskiold-Samsøe.

Efter sin exit fra slottet flyttede han i første omgang til en lejlighed på Østerbro, hvor også hans datter og bror Ulrik bor.

Men efter tre år fik greven lyst til at flytte ud af Danmark. Og så gik turen til Lübeck i Tyskland. Her har han bosat sig i en lejet lejlighed.

»Min mor var jo fra Schweiz, og vi holdt ofte ferie i Tyskland, da jeg var barn og yngre,« fortæller greven, der dog først stiftede bekendtskab med Lübeck i 1984.



Hvad bruger du din tid på nu, hvor du ikke længere har et slot og et kæmpe landbrug at passe?

»Jeg tager livet, som det kommer. Jeg rejser rundt. Jeg rejser både til København og til Jylland, hvor min søster bor, og så tager jeg rundt i Tyskland,« fortæller greven, der nok har lidt flere penge end de fleste pensionister, da han får tildelt en pension af Gisselfelds bestyrelse.

Hvordan har du det med at bo i en lejlighed, når du i 35 år har været vant til at bo på et kæmpe slot?

»Jeg befinder mig godt med det. Der var jo lige rigeligt med plads på slottet. Og jeg har da tit tænkt, at det ville være nemmere med noget mindre, når jeg blev ældre,« fortæller han.

Han tilføjer desuden, at hans udrejse til Tyskland bestemt er frivillig og skyldes, at han godt kan lide udlandet:

»Det skal ikke ses som en flugt. Og jeg overvejer også, om jeg en dag skal flytte til Sverige,« siger greven, der i sine unge dage tilbragte flere år på forskellige svenske godser som et led i sin landbrugsuddannelse.



På trods af at han ikke længere bor i Danmark, så har Erik Danneskiold-Samsøe dog aldrig opgivet  at Gisselfeld en dag skal komme tilbage til hans gren af familien.

Den tidligere slotsherre anser nemlig ikke sin niece for den rette ejer.

I forbindelse med, at Erik Danneskiold-Samsøe blev afsat som ejer af slottet, ville han nemlig gerne have, at enten hans datter, komtesse Erica Danneskiold-Samsøe, eller hans bror, greve Ulrik Danneskiold-Samsøe, skulle overtage posten som overdirektør og slotsherre.



Gisselfelds bestyrelse tilbød da også Erica Danneskiold-Samsøe at overtage efter faderen, men Erica Danneskiold-Samsøe ville ikke tage stilling til sagen, da hun mente, at det stred imod den oprindelige fundats (et 300 år gammelt testamente, hvori der står, at mænd har arveret fremfor kvinder, red). Hendes far havde forinden selv i årevis advokeret for, at slottets testamente blev overholdt – og at den næste slotsherre derfor skulle være hans bror, hvilket de andre søskende angiveligt også har skrevet under på.

Erica Danneskiold-Samsøes manglende stillingtagen endte med, at Gisselfelds tilbød slottet til Ericas kusine, Helene Danneskiold Samsøe, der takkede ja til hvervet som overdirektør og slotsfrue.

Den beslutning har Erica og Ulrik Danneskiold-Samsøe siden anfægtet. I 2014 slæbte onkel og niece Helene Danneskiold-Samsøe i retten i et forsøg på at få slottet tilbage. Erica og Ulrik Danneskiold-Samsøe tabte sagen, som de dog siden ankede til Landsretten, og den sag er for retten tirsdag og onsdag i denne uge.



Skulle det lykkedes Erik Danneskiold-Samsøes del af familien at få Gisselfeld igen, så har greven dog ingen planer om at flytte tilbage på slottet,

»Nej, det skal jeg ikke. Jeg har haft min tid der,« siger han og tilføjer:
»Men jeg ønsker virkelig og håber inderligt, at det lykkes Erica og Ulrik at få det tilbage.«



Trods tabet af slottet har Erik Danneskiold-Samsøe dog stadig sin adelige titel af greve. Danneskiold-Samsøe er en af Danmarks ældste adelige familier og har rødder helt tilbage til slutningen af 1600-tallet, hvor slægtsnavnet blev givet ved kongeligt patent .

Modsat sin kusine og sine onkler har Helene Danneskiold-Samsøe dog ingen adelig titel, da hendes mor (Erik Danneskiold-Samsøes storesøster Christina, red.) blev borgerligt gift, hvorefter komtesse-titlen frafaldt.

Hverken Erik Danneskiold-Samsøe, Erica Danneskiold-Samsøe eller Helene Danneskiold-Samsøe ønsker at udtale sig om sagen, før afgørelsen er faldet. Det er ikke lykkedes at få fat i Ulrik Danneskiold-Samsøe.