Regeringens erhvervsuddannelsesreform vil koste hver tredje uddannelsesvejleder jobbet og føre til større frafald blandt elever, mener forskere og vejledere.

Fra næste år må hundredvis af uddannelsesvejledere se sig om efter et nyt job og samtidig efterlade endnu flere elever i folkeskolerne uden de nødvendige forudsætninger for at vælge den rigtige uddannelse, advarer fagfolk og eksperter midt i forhandlingerne om regeringens reform at erhvervsuddannelserne, der blandt andet har til formål at få flere unge til at gå håndværkervejen, skriver Politiken.

Ifølge uddannelsesvejledernes sekretariat, UU Danmark, lægger regeringen op til besparelser på 153 millioner kroner på vejledning allerede fra næste år.

Sekretariatets beregninger viser, at det vil koste knap hver tredje af landets 1100 vejledere jobbet.

Det vil give et større frafald og flere omvalg, forudser formand for UU Danmark Mark Jensen.

»På den ene side vil man have flere elever til at få øje på erhvervsuddannelsernes fortræffeligheder, mens man på den anden side skærer massivt i vejledningsindsatsen i folkeskolen. Regeringen modarbejder fuldstændigt sin egen ambition om, at 25 procent af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse frem mod 2020,« siger han.

Chefkonsulent i Kommunernes Landsforening Jan Bauditz bekræfter, at »meget af den kommende besparelse vil være lønkroner, og at hvis besparelserne udmøntes, »vil det i givet fald betyde, at man vil skulle afskedige en del folk.«

Ifølge flere eksperter er det især bekymrende, at regeringen med reformen afskærer en stor andel elever fra at få individuel vejledning. Der lægges nemlig i reformen op til at målrette vejledningen mod den femtedel af eleverne, der kæmper med sociale, personlige eller faglige problemer.

Forsker i unge og vejledning ved Aalborg Universitet Ulla Højmark Jensen mener, at uafklarede elever, som klarer sig okay i skolen dermed lades i stikken.

»Uden individuel vejledning vil mange træffe uigennemtænkte valg, som fører til frafald senere hen. For at forebygge det er det nødvendigt at udfordre de unge med individuel vejledning,« siger hun.

På Christiansborg peger Dansk Folkeparti på Schweiz som det gode eksempel, hvor alle elever modtager obligatorisk individuel vejledning.

»Der har man ingen problemer med at rekruttere de unge til erhvervsuddannelserne. At regeringen nu vil skære ned på vejledningen, er derfor helt forrykt,« siger undervisningsordfører Alex Arendtsen.

Undervisningsminister Christine Antorini vil ikke udtale sig, mens forhandlingerne om erhvervsskolerne endnu ikke er afsluttet.