Tre af landets skarpeste hjerner hjælper med at finde svaret på det ømtålelige spørgsmål.

Hvem er egentlig klogest – mænd eller kvinder? Det har tre af landets klogeste hovedet hjulpet til med at svare på, skriver Videnskab.dk.

De er:

Professor, dr.med. Bente Pakkenberg fra Bispebjerg Hospitals Forskningslaboratorium for Stereologi og Neurovidenskab. Bente Pakkenberg har blandt andet lavet et opsigtsvækkende studie af forskelle i antallet af hjerneceller mellem mænd og kvinder.

Lektor, dr.med. Thomas Teasdale fra Københavns Universitets Institut for Psykologi. Thomas Teasdale har i mange år har gennemført undersøgelser på baggrund af de intelligens-test, der bliver lavet af unge mænd under session.

Professor Erik Lykke Mortensen fra Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab. Erik Lykke Mortensen har blandt andet forsket i faktorer, som påvirker intelligensudviklingen, og betydningen af intelligens i forhold til sundhed og sygdom.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor græder kvinder mere end mænd?

Lad os starte med at kigge på det organ, det hele drejer sig om – hjernen. Mænds hjerner vejer i gennemsnit 1.400 gram, mens kvinders hjerner ’kun’ vejer 1.250 gram.

Selvom mange kvinder er fristet til at tro, at mænds hjerner vejer mere, fordi deres hoveder er fyldt med jord og nøgne damer, viser Bente Pakkensbergs forskning faktisk, at mænds hjerner også indeholder langt flere hjerneceller end kvinders.

- Den gennemsnitlige mandehjerne indeholder i gennemsnit 23 milliarder hjerneceller, mens kvindehjerner i gennemsnit kun indeholder 19 milliarder hjerneceller. Det er en forskel på 16 procent. Der er med garanti flere årsager til, at mænds hjerner er større end kvinders, vi ved bare ikke præcis hvilke, fortæller Bente Pakkenberg.

Læs også på Videnskab.dk: Har vi brug for både mænd og kvinder?

Størrelsen på hjernen kan nemlig ikke sidestilles med, at personen er klog eller intelligent.

Albert Einstein var en af historiens største genier. Relativitetsteorien og kvantemekanikken blev udviklet i en hjerne på kun 1.236 gram – altså lidt under størrelsen på den gennemsnitlige kvindehjerne.

Der er altså ikke en direkte sammenhæng mellem størrelsen på hjernen, intelligens eller evnen til at vinde i diverse quizzer for den sags skyld.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad er intelligens?

Det ser altså ud til at være svært at afgøre, om mænd eller kvinder er de klogeste. Måske svaret kan findes ved hjælp af en god, gammeldags intelligenstest.

Intelligenstest eller IQ-test er en standardiseret test til at måle intelligens med. 100 års erfaring med intelligenstests viser, at de ikke favoriserer det ene eller det andet køn.

IQ-testen måler en persons evne til at løse analytiske, matematiske og rumlige problemstillinger. Den indeholder også ordforrådstests såvel som spørgsmål inden for almen viden.

Testen er designet således, at størstedelen af hver aldersgruppe har en IQ tæt på 100 med en afvigelse på 30 til hver side.

Det betyder, at en IQ mellem 70 og 130 betragtes som normal, da 95 procent af befolkningen ligger i det spænd. Har man en IQ over 130, er man højt begavet, mens man er mentalt retarderet med en IQ under 70.

- Testen afspejler det brede aspekt af intelligens. Når man udfører intelligenstests, sammensætter man resultaterne fra en masse delprøver til et samlet billede af en persons kognitive formåen. Testene er meget pålidelige, og der kan ofte trækkes en lige linje mellem tests af folks IQ i barndommen og deres IQ senere i livet - den forbliver nogenlunde den samme, fortæller Thomas Teasdale, med henvisning til at IQ-tests også er udviklet til børn med aldersvarende spørgsmål.

Læs også på Videnskab.dk: Genetiske forskelle afgør intelligens

Det store spørgsmål er så: Hvordan klarer mændene sig, og hvordan klarer kvinderne sig?

Forskere har i mange år kigget på forskelle i resultaterne fra intelligenstest mellem mænd og kvinder. Blandt andet har en stor skotsk undersøgelse vist, at gennemsnitligt klarer mænd og kvinder sig lige godt i testene – ergo er de gennemsnitligt lige intelligente.

Resultatet dækker dog over mere end bare et gennemsnit.

Gemt i gennemsnittet ligger nemlig variationen inden for de enkelte køn. Her viser det sig, at flere mænd end kvinder har en IQ over 130 – altså er flere mænd end kvinder højt begavede.

Når gennemsnittet kan være ens for de to køn, siger det sig selv, at der er tilsvarende mange mindre begavede mænd end kvinder med en IQ under 70.

Mænd har altså flere højt begavede personer inden for kønnet end kvinder, men samtidig også flere ’knap så kvikke’ personer.

Et amerikansk studie fra 1993 undersøgte kønsfordelingen blandt retarderede mennesker. Her var der næsten fire gange flere retarderede mænd end kvinder med en IQ på under 70.

Det hele beror på nogle genetiske forskelle mellem mænd og kvinder. Fundamentalt er menneskets basisform en kvinde, og manden er så en afart, der er udstyret med nogle kirtler, som producerer hormoner, der gør os til mænd. Det resulterer i to udfald. For det første er en del medfødte genetiske intelligensfejl koblet til x-kromosomet, som mænd kun har ét af. Skader på mandens x-kromosom resulterer oftere i mentale mangler end hos kvinder, der har et reserve-kromosom. For det andet har det øjensynligt også givet nogle muligheder for at udvikle meget høj intelligens i den anden ende af skalaen, siger Erik Lykke Mortensen.

Læs også på Videnskab.dk: Intelligens kan trænes

Mænd kan måske også komme til at fremstå klogere og havne højere på strå i samfundet, fordi de ud over høj intelligens også har ’noget andet’, som kvinder ikke har i samme grad.

- Mænd er måske bedre til at forfølge deres interesser til det yderste, siger Erik Lykke Mortensen og henviser til, at de fleste fanatikere også er mænd.
Netop den fanatiske forfølgelse af interesseområder sammen med overrepræsentationen af højt begavede mænd har måske gjort sit til, at historien i langt højere grad er præget af mandlige genier og ikke kvindelige.

Det er mænd, der har opfundet eller opdaget alt fra tyngdekraften, solsystemets udformning eller kvantemekanikken til elektricitet, flyvemaskinen og atombomben.

- Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at i de fleste historiske perioder har mænd også haft bedre mulighed for at forfølge deres interesser end kvinder, som blandt andet har skulle tage sig af børn, understreger Erik Lykke Mortensen.

Læs også på Videnskab.dk: Er Chaser verdens klogeste hund?

Ser vi bort fra yderpunkterne på intelligensskalaen, hvor mændene dominerer i begge retninger, kan det faktisk være, at kvinder gennemsnitligt er klogere end mænd og ikke omvendt, som Danny tror.

I Danmark er der eksempelvis kommet en alvorlig kønslig slagside i det akademiske uddannelsessystem de seneste år.

Færre og færre mænd bliver optaget på studierne samtidig med, at flere og flere kvinder bliver optaget.

Det samme billeder tegner sig af de studerende, der er i stand til at gennemføre en uddannelse. Også her klarer kvinderne sig bedre.

Specielt uddannelser med høje optagelseskrav har haft en feminin overvægt de seneste år.

- Kvinder er nok bedre til at få det meste ud af deres evner og score de høje karakterer i gymnasiet, da de blandt andet er flittigere og mere velopdragne.
Derfor er der også flere af dem på universiteterne. Så vidt jeg ved, er det kun nogle naturvidenskabelige fag og datalogi, der stadig har flere mænd end kvinder. På psykologistudiet er der meget skrappe adgangskrav til de studerende, og det forstærker kønsdominansen med flere kvinder på et studie, der i forvejen har rigtigt mange kvinder, siger Erik Lykke Mortensen.

Thomas Teasdale trækker en linje mellem intelligens, og hvad det kræver at studere de akademiske fag:

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at næsten alle de studerende på de danske universiteter har en IQ på over 90 og er mere end gennemsnitligt begavede.
Men jeg tror også, at årsagen til, at der er flere kvinder end mænd på universiteterne skal findes i mere end bare intelligensen. Der er nok et stort kulturelt og samfundsmæssigt element, der spiller ind her, hvor kønsroller som helhed har ændret sig, siger han.

Læs også på Videnskab.dk: Hvem er klogest - katte eller hunde?

Når nu fakta er blevet lagt på bordet, er der vel kun tilbage at få afsagt den endelig dom: Er mænd klogere end kvinder eller omvendt?

- Mænd er ikke klogere end kvinder, og kvinder er ikke klogere end mænd, men der er en tendens til at mænd og kvinder bliver kloge på forskellige områder, vurderer Erik Lykke Mortensen.

Thomas Teasdale er enig.

- Jeg vil vælge at citere den engelske forfatter Dr. Johnson, der blandt andet skrev den første ordbog på engelsk. På spørgsmålet ’is a man cleverer than a woman?’ svarede han ’Which man? Which woman?’, siger Thomas Teasdale.

Bente Pakkenberg følger op på Thomas Teasdales svar:

- Når vi kigger på forskelle i intelligens og for den sags skyld også i størrelsen på hjernerne, så er der langt mere variation inden for kønnet, end der er mellem kønnene. Både mænd og kvinder kan have små og store hjerner. De kan også være både meget intelligente og meget lidt intelligente.
Gennemsnitligt er vi i sidste ende meget ens, siger hun.

Andre artikler fra Videnskab.dk:
Gangnam Style: Derfor griner de i Sydkorea
Utroskab: Hvor ofte får man fremmede kønshår med hjem?
Derfor bliver Messi aldrig så stor som Maradona