I øjeblikket sidder Forsvarskommandoens projektkontor og evaluerer på tre forskellige typer kampfly, som Danmark skal erstatte det populære F-16 kampfly med. En af de tre kandidater modtager nu massiv kritik i rapport fra Pentagon.

»I et kampscenarie ville F-35 Blok 2B være nødt til at undgå konfrontationer med fjender og behøve hjælp fra allierede styrker,« lyder det fra J. Michael Gilmore, der er direktør i Pentagons våbentestenhed (DOT&E), i en ny rapport, skriver Ingeniøren.

Ifølge rapporten har det mulige danske kampfly en lang række problemer, hvor særligt varmeudviklingen i våbenlastrummet kan gå hen og få betydelige konsekvenser. Det vil nemlig betyde, at flyet ikke vil kunne have lemmen til våbnene lukket i mere end ti minutter ad gangen, hvis flyet flyver under 7,6 kilometers højde i 32 graders varme.

Desuden nævnes det, at flyet kun vil kunne trække de maksimale 7 G, hvis brændstofbeholdningen er på under 55 procent.

»Sådan en taktisk restriktion begrænser brugen af våben til lav hastighed, hvilket kan give fjendtlige fly en fordel i kamp mod F-35A,« skriver J. Michael Gilmore ifølge Ingeniøren.

»Det er en svær proces«

Det er endnu ikke afgjort, hvilken flytype der skal erstatte F-16, men ifølge Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, så vil alle flytyper blive overvejet grundigt, inden man tager den endelige beslutning.

»Når vi bruger så mange penge på at købe de helt rigtige fly, så er det klart, at projektkontoret holder nøje øje med de tre kandidater. Der sidder eksperter fra både flyvevåbnet og andre steder, der sikrer, at vi får købt de fly, som opfylder Danmarks behov bedst,« siger han til BT.

Hvad tænker du om, at Pentagons testchef stiller sig så kritisk over for en flytype, som Danmark overvejer at købe?

»Amerikanerne har jo allerede købt et større antal F-35, men jeg tænker selvfølgelig, at når han kommer med sådan en kritik, så er det da noget, vi skal kigge på,« forklarer Peter Juel Jensen og hæfter sig samtidig ved, at både Norge og Storbritannien ligeledes har købt det udskældte fly.

»Men vi må afvente Forsvarskommandoens projektkontor, og så må vi se, hvad der er op og ned.«

Er tidligere blevet kritiseret

Det er ikke første gang, at F-35 møder kritik. I en rapport fra 2015 berettede en testpilot at flyet var »ineffektivt i kampsituationer«, og at det var »både dårligt til at dræbe og overleve angreb dårligt.«

F-35 blev desuden testet i direkte kamp med F-16 og her lød det, at det ikke gik særlig godt for det mulige danske kampfly.

»Konklusionen af den rapport viser, at F-35 ikke kan vende hurtigt nok til at slå en F-16 i nærkamp. Altså det fly, som den nye F-35’er skal afløse i hele USA - og formodentlig også i Danmark,« sagde den amerikanske journalist David Axe, der havde fået indsigt i rapporten, til DR.

F-35 er den dyreste flytype af de tre kandidater og vil angiveligt komme til at koste Danmark i omegnen af 30 milliarder kroner.