Aldrig har der været så mange store skoleelever, der føler sig ensomme, viser en ny undersøgelse. De sociale medier kan være en af forklaringerne.

De unge i Danmark har i dag utallige muligheder for at være i kontakt med hinanden døgnet rundt - blandt andet via mobiltelefonen og internettet. Alligevel har der aldrig været så mange store skoleelever, der føler sig ensomme.

Det viser Skolebørnsundersøgelsen 2014, som Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet står bag.

Undersøgelsen peger på, at ti procent af pigerne mellem 13 og 15 år ofte eller meget ofte føler sig ensomme. For drenge i samme aldersgruppe drejer det sig om lidt over seks procent, og netop den digitale kontakt med vennerne kan være en af årsagerne til, at mange unge føler sig alene.

»Børn i dag er meget mere pressede end for 20 år siden. Der er mange familier, som er i opløsning og derudover er presset på de unge i skolen langt større, hvilket især pigerne i høj grad lader sig mærke med. Og sidst men ikke mindst er kontakterne med vennerne gledet over i elektroniske former, så de unge ser deres venner mindre end nogensinde,« siger professor Bjørn E. Holstein, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Han slår fast, at der ikke findes sikre forklaringer på, hvorfor børn og unge føler sig mere ensomme i dag.

»Der er ingen videnskabelig forklaring på det, men vi ved om disse aldersklasser, at de helt generelt har problemer med deres mentale sundhed og kæmper med angst, depression og følelsen af ikke at være noget værd. Ensomhed er en del af den sammenhæng og et af mange tegn på dårlig mentalt helbred,« siger Bjørn E. Holstein.

Ifølge undersøgelsen er der tale om den største andel af ensomme unge siden Skolebørnsundersøgelsen første gang spurgte de unge om ensomhed i 1988. Her angav omkring én procent af de 13-15-årige drenge, at de ofte eller meget ofte følte sig ensomme, mens andelen af 13-15-årige ensomme piger var lidt over fire procent.

Både familier og pårørende til de unge er nødt til at tage den bekymrende udvikling alvorlig, idet konsekvenserne kan være uoverskuelige for den enkelte, påpeger Bjørn E. Holstein.

»Ensomhed kan få langsigtede konsekvenser helt ind i voksenlivet og give flere former for psykiske problemer. En af løsningerne er at sikre, børnene inkluderes i sociale sammenhænge, hvor de får følelsen af at være værdsat og betydningsfulde. Hvis alle sociale relationer glider over i elektroniske forhold, mister man muligheden for at samle hinanden op og yde omsorg,« siger professoren.