Hvis du i løbet af den seneste måneds tid har haft usædvanlig meget sved på panden og har tørstet efter en kold øl, så er der en god grund til det.

Juli har nemlig budt på særdeles varmt vejr, oplyser DMI.

Årets foreløbige varmerekord er da også blevet sat i denne måned, det skete 9. juli i Aalborg, hvor der blev målt 30,9 grader, fortæller John Cappelen, der er seniorklimatolog hos DMI. Han froklarer, at det skyldes, at vi får varm luft ind over landet fra Europa.

»Vi har et højtryk i nærheden af os, som blokerer for det lavtryk, vi ofte er præget af i Danmark, og som giver et omskifteligt vejr. Så får vi varm luft fra de sydøstlige kanter, og det giver en stabil sommerperiode, fordi vi konstant får pumpet varm luft ind over landet. Når der samtidig er relativt vindstille, så bliver det meget varmt,« forklarer han.

Det var dog ikke kun 9. juli, de havde det særdeles varmt i det nordjyske. Region Nordjylland samt Midt- og Vestjylland har nemlig været ramt af en regulær hedebølge i ugens første tre dage med temperaturer over 28 grader.

Juli har i det hele taget været særdeles varm, og fra mandag til onsdag har næsten hele landet - 95 procent - været ramt af en varmebølge, hvor termometeret har vist over 25 grader tre dage i træk. Kun Østfalster, Møn og Bornholm har ikke haft varmebølge, oplyser John Cappelen, men temperaturen på øerne har alligevel ligget i den pæne ende.

At det er en særligt varm sommer, understreger antallet af sommerdage også. DMI har registreret mellem ni og ti sommerdage - det vil sige dage, hvor temperaturen har ligget på 25 grader eller derover. I gennemsnit er der kun 2,6 sommerdage i juli normalt, så de mange sommerdage understreger, at det har været varmere, end det plejer, påpeger John Cappelen.

Men det skyldes næppe de globale temperaturstigninger som følge af klimaforandringer, siger han.

»Den periode, vi har nu med varmt vejr, er helt naturlig, det skyldes naturlige svingninger. Sådan en periode har vi hvert år af kortere eller længere varighed. Men der er også en efterhånden indiskutabel temperaturstigning globalt, og hen ad vejen vil enhver varm hændelse have sandsynlighed for at blive varmere,« forklarer seniorklimatologen.

Fredag tager temperaturen et dyk, og der er udsigt til regn og tordenbyger i weekenden. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det gode sommervejr er slut for i år, lyder det fra John Cappelen.

»Fra torsdag forskydes højtrykket, der ligger over os, mod øst, og så får vi mere ustabil luft med regn og tordenbyger. Det dæmper temperaturen lidt i næste uge, hvor vi kommer ind i en mere kølig strømning med en anden vejrtype. Næste uge begynder ustabilt, men det bliver ikke rigtig koldt. Men det ser ifølge prognoserne ud til, at et højtryk igen nærmer sig Danmark, så vi kan få det stabile varme og tørre vejr tilbage,« siger han.