Frederikshavn hædrede i går bysbarnet Harald Nielsen – også kendt som Guld-Harald – med en plads opkaldt efter foldbold-helten. Enken Rudi ville dog ønske, at Guld-Harald var blevet hædret inden sin død

I går fik Harald Nielsen – et år efter sin død – så opkaldt en plads efter sig i Frederikshavn. Men Guld-Harald burde være blevet hædret, mens han var i live, mener enken, Rudi Nielsen.

»Det er synd, at hæderen først kommer, efter Harald er død. Jeg ved, hvor meget han ville have glædet sig. I Danmark har vi desværre en tendens til først at hylde vores helte, efter de er gået bort,« siger hun.

Frederikshavnsk kassemester

Guld-Harald scorede masser af mål for sin barndomsklub Frederikshavn, og han bragede ind på det danske fodboldlandshold med et debutmål mod Norge som den yngste nogensinde i en alder af 17 år og 322 dage. Den tredobbelte kanonsalve var derfor en passende salut, da Frederikshavn Kommune og Arena Nord i går middag hædrede bysbarnet med en plads opkaldt efter den elskede angriber, der blev folkehelt efter OL-sølvet i Rom i 1960, hvor han blev topscorer.

Harald Nielsens Plads 9, efter angriberens trøjenummer, lyder adressen fremover på det sted, hvor fodbold-heltens karriere for alvor tog fart, inden han skiftede stadionet i Frederikshavn ud med Bologna og Italien. Dagen var også symbolsk, for netop i går ville fodboldspilleren og den senere erhvervsmand være fyldt 75 år, hvis ikke en kræftsygdom havde taget livet af ham i august sidste år, 73 år gammel.

Glemte aldrig sine rødder

En lang række prominente gæster var inviteret i anledningen af indvielsen, heriblandt Harald Nielsens enke Rudi Nielsen, der var gift med fodboldspilleren gennem 52 år, og parrets to børn, Henrik og Heidi Nielsen.

Og det var en tydeligt rørt, men også stolt Rudi Nielsen, der løftede sløret for det nye vejskilt ved Arena Nord i Frederikshavn.

»Harald ville have været meget stolt over, at Frederikshavn Kommune har valgt at opkalde en plads efter ham. Harald glemte aldrig sine rødder, og Frederikshavn betød meget for ham. Jeg håber, kommunen kan bruge Haralds historie til at fortælle nutidens generation, at selvom man er fiskehandlerens søn (Harald Nielsens far var fiskehandler, red.), så kan man godt blive til noget alligevel,« fortalte Rudi Nielsen til BT umiddelbart efter indvielsen af pladsen.

Hun tilføjede: »Vi har altid været meget i Italien, også efter Haralds karriere sluttede, og der tog de virkelig Harald til sig som en af deres egne. Det har måske manglet lidt herhjemme, så på den måde fylder det mig med stolthed, at hans indsats og talent bliver æret på denne måde.«

Ifølge Henrik Nielsen, Guld-Haralds søn, så var rollen som folkehelt næsten skæbnebestemt for den målfarlige frederikshavner.

»Det lå i min fars skæbne, at han ville blive en person, som man gerne ville hylde. For han havde så meget talent, og han kæmpede så hårdt for sin karriere samtidig med, at han var meget ydmyg og ligetil. Far vidste altid, hvor hans rødder var, og byen har altid betydet meget for ham og vores familie, for vi boede her om sommeren,« forklarer Henrik Nielsen.

Han glæder sig over, at hans far nu har fået et varigt minde.

»Vi har altid været vant til at dele vores far med hele Danmark, fordi han var så elsket, og nu får vi så et varigt minde om ham, som vi alle kan deles om. Det er meget smukt, synes jeg,« siger Henrik Nielsen.