Danskerne har svært ved at tage kvinders fortællinger om verbale krænkelser alvorligt. Det er oplevelsen for flere af de kvinder, der er del af sagen mod en 59-årig politibetjent fra Østjyllands Politi, der er tiltalt for at have krænket 15 kvinder verbalt under køreprøver.

Et af vidnerne mod ham er Emilie Ramlau-Hansen fra Randers. Hun føler sig krænket over den lavine af lumre og Polle fra Snave-vittigheder, der fulgte i kølvandet, da sagen kom frem og artikler blev delt på facebook. Her var tonen meget sarkastisk, og der blev gjort tykt grin med kvindernes måde at opleve betjenten på. Reaktioner som 'Der skal jeg tage kørekort' og 'Er de ikke bare sure over at være dumpet?' satte tonen på mediet, og det chokerer Emilie Ramlau-Hansen.

»Jeg sad med følelsen af at blive krænket om igen. Det var meget grænseoverskridende at læse – det gør ondt. Jeg blev lidt paf og forstår ikke, hvorfor folk ikke kan vise lidt sympati,« siger Emilie Ramlau-Hansen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

En anden kvinder, der også er del af sagen, men som ikke har ønsket at stå frem, skrev i kølvandet på Facebook-debatten et fortvivlet opråb om, at tage historien alvorligt, da den havde haft psykiske konsekvenser for hende. Den kommentar fik fire likes.

Betjenten er tiltalt for at sige ting som ”Dine patter sidder helt rigtigt” og ”Jeg er sikker på, at du har en god røv” til en række kvinder.

»Jeg følte mig beskidt og ulækker og rigtig forulempet i den situation,« fortæller Emilie Ramlau-Hansen.

Og samme følelse sad hun så med igen, da folk kommenterede på Facebook.

»Der er en trend med at svare negativt på de her slags ting. Man sidder bag en skærm og kan ikke se de kvinder, som man krænker,« forklarer ekspert i sexchikane, professor i psykologi på Københavns Universitet Annie Høgh.

Debattør og redaktør på magasinet Friktion, Emilie Holten, kender alt for godt opskriften. I 2011 blev der lagt billeder af nøgen Emma Holten på internettet uden hendes samtykke.

»Jeg har oplevet meget det samme, når jeg er kommet frem med min historie. Der er den første krænkelse, som er enormt ubehagelig. Så kommer der endnu en, fordi rigtig mange i det omkringliggende samfund ikke respekterer en nok til at lytte til det, man siger og udvise medfølelse og empati. Det er voldsomt,« siger Emma Holten.

Hun mener, at den yderste konsekvens er, at folk mister lysten til at fortælle om krænkelser og overgreb.

»Så tænker folk ’jeg skal fanme' ikke gøres til grin på den måde’. Så siger de ingenting. Det betyder, at man går rundt med en oplevelse helt alene,« siger Emma Holten.

Retten i Randers skal til marts behandle sagen, hvor den 59-årige betjent er tiltalt for at være gået langt over stregen som køresagkyndig i Randers.

Betjenten, som nægter sig skyldig, og som det ikke er lykkedes TV2 ØSTJYLLAND at få en kommentar fra, er anklaget for at komme med krænkende bemærkninger til 15 kvinder, blandt andet om deres udseende, mellem december 2013 og september sidste år.

Det fremgår af anklageskriftet, som Ritzau har fået aktindsigt i.